Pages

søndag den 28. december 2014

Tyrkisk dessertkage med et twist

Nyt job betyder nye kollegaer, og hvis man er heldig, som jeg, også nye opskrifter. Denne stammer således fra en kollega, som med rette solgte den med stor entusiasme. Jeg har tilsat revet appelsinskal og dadler på toppen. 


Ingredienser til mørdej
200 g hvedemel
3 spsk sukker
150 g smør
1 æggeblomme

Ingredienser til fyldet
2 æggeblommer
200 g sukker
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nelliker
2 dl blandede nødder (jeg brugte valnødder, hasselnødder, mandler og pecannødder)
1 spsk smeltet smør
2 æggehvider
revet skal af 1 usprøjtet appelsin
en håndfuld tørrede dadler

Start med at samle mørdejen. Bland mel og sukker og ælt derefter smørret ind i blandingen, til smørret er godt fordelt. Dejen samles med æggeblommen. Kom med det samme dejen i en tærteform med en diameter på ca. 24 cm. Man kan rulle den ud, men jeg trykkede den nu bare ud med fingrene. 

Herefter laves fyldet ved at piske æggeblommerne med sukkeret. Hak nødderne groft og vend dem med kanel og nelliker. Bland nødderne i æggesnapsen sammen med det smeltede smør og den revne appelsinskal. Pisk derefter æggehviderne stive og vend dem i massen, der efterefter hældes over mørdejen. Hak dadlerne groft og drys dem til sidst over dejen. Bag kagen på nederste rille i ovnen ved 200 grader (ikke varmluft) i 20-30 minutter. Tjek efter 20 minutter om kagen har fået nok farve og derefter hver 5. minut. 

lørdag den 20. december 2014

Ris â la mande

Min mor laver den bedste ris à la mande, som er rigtig blød, luftig og cremet.


Jeg har spurgt hende, hvordan den laves men har ikke fået et særligt præcist svar. Dette er de rette ingredienser, men mængderne kan man ikke sige noget om på forhånd. Det er til den føles "rigtig". Her er, hvad der skulle til, den dag jeg lavede det.

Ingredienser
300 g risengrød
1 vaniljestang 
25 g smuttede mandler
20 g sukker
2,5 dl piskefløde

Tilbehør
Lun kirsebærsauce


Den er mere luftig end billedet giver indtryk af. 

fredag den 19. december 2014

Græskarboller

Disse boller er lavet på slum. Mængderne af ingredienserne afhænger af, hvordan ingredienserne opfører sig den pågældende dag. Men det er rigtig gode boller, som kan spises i flere dage efter, ristede og med smør på.


Ingredienser
Hokkaido græskar
Vand
Økologisk gær
Salt
Honning
Hvedemel
Grahamsmel

Æg til pensling

Start med at skylle græskaret og skær det ud i 4-8 både. Fjern kernerne og læg stykkerne på en bageplade med bagepapir på. Bag dem ved ca. 200 grader i ca. 20 minutter - indtil kødet er blødt og let af fjerne med en ske fra skallen. 

Når græskarkødet er afkølet røres dejen sammen. Kom lunkent vand i en skål. Tilsæt lidt gær, salt og honning og rør godt rundt. Rør derefter græskarkød i og fyld op med hvede- og grahamsmel. Dejen skal være rimelig fast, uden at blive hård. 

Lad dejen hæve i mindst en time. Kom den ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Form dejen til boller, giv dem et let tryk på midten og klip rundt i kanterne. Lav et lille hul i midten. Lad dem efterhæve på en bageplade i ca. en halv time. 



Bollerne pensles herefter med sammenpisket æg og bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 15-20 minutter. Når de tages ud kan man komme en halv pekannød eller andet i midten som stilk. 


søndag den 14. december 2014

Snekager

Med disse fine julekager behøver man ikke meget andet dekoration. 


Ingredienser til ca. 12 kager i muffinsstørrelse
200 g blødt smør (stuetemperatur)
200 g muscovadosukker
3 økologiske æg str. M/L
1 spsk mørk sirup
200 g hvedemel
2 tsk bagepulver
4 tsk kanel
1 tsk ingefær
100 g revet æble (vægt uden skræl og skrog)
300 g rosiner

Ingredienser til snefrosting
3 pasteuriserede hvider
3 tsk citronsaft 
500 g flormelis

Friske tranebær til pynt

Pisk smør og sukker godt sammen og tilsæt herefter æggene et efter et. Pisk godt ind imellem. Tilsæt sirup og pisk lidt videre. Bland mel, bagepulver, kanel og ingefær godt sammen og rør det derefter i æggeblandingen. Skræl æblerne, befri dem for skrog og riv dem groft. Vend dem herefter i dejen sammen med rosinerne. 

Hæld nu dejen i små forme og fyld 3/4 op. Jeg brugte siliconeforme, men man kan også anvende almindelige papirmuffinsforme. Bag kagerne ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter. Tjek om de er færdige med en hæklepind og giv dem eventuelt lidt længere tid. 

Når kagerne er afkølede piskes æggehviderne stive sammen med citronsaften. Herefter tilsættes flormelis gennem en si lidt efter lidt, indtil glasuren er fast i det og man kan lave toppe, der holder. Kom frosting rund om kagerne med en teske og lave toppe eller andet mønster med dem. Pynt til sidst med skyllede og aftørrede tranebær. 





tirsdag den 9. december 2014

Julekage

Dette af en julekage af den lidt bastante slags med alle de gode sager man får ekstra meget af til jul. Den er inspireret af en kage min mormor altid lavede efter jul af alle de julesnackrester hun havde. 


Denne har dog fået et lidt andet udtryk, så tror jeg må i gang igen for at komme hendes lidt nærmere. 

Ingredienser
2 dl friskpresset appelsinjuice (ca. to store appelsiner
250 g dadler uden sten, svesker, rosiner og tørrede abrikoser (blandingsforholdet må man selv bestemme)
100 g grofthakkede hasselnødder og valnødder (ca. halvdelen af hver)
200 g blødt smør
100 g farin
3 økologiske æg str. M/L
200 g hvedemel
2 tsk stødt kanel

Start med at presse appelsinerne og kommer de tørrede frugter og de hakkede nødder i. Lad det trække mindst en time og gerne natten over. 

Til dejen piskes smør og farin sammen. Æggene tilsættes et efter et og der piskes til man har en lind masse. Melet blandes med kanel og røres i dejen. Til sidst tilsættes de opløste frugter

Kom kagen i en springform med en diameter på ca. 28 cm. beklædt med bagepapir og bag den ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 40 minutter. 



lørdag den 6. december 2014

Luciabrød

Det er snart Lucia dag, så det er tid til at bage lækre luciabrød. De kan formes som stjerner, dyr, tal, bogstaver osv., men jeg er egentlig ret glad for den klassiske form. 


Ingredienser
50 g smør
2 dl skummetmælk
15 g gær
1 økologisk æg str. s/m
½ dl sukker
½ tsk fint salt
½ tsk safran
350 g hvedemel


Sammenpisket æg til pensling og rosiner til pynt.

Smelt smørret og lad det afkøle. Lun mælken og opløs gæren heri. Rør smør, æg, sukker, salt og safran i. Når det er godt blandet, tilsættes melet. Det bliver en ret klæg dej. Sæt den til hævning i ca. en times tid. 

Når dejen har hævet til dobbelt størrelse slås den ned og deles i 8 kugler. Hver af disses æltes eventuelt med lidt mere mel og formes til hvad man nu har lyst til. Sæt dem på en bageplade med bagepapir, kom et par rosiner på som pynt og sørg for de bliver penslet med æg. Sættes derefter til hævning igen til de er hævet godt op.


Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i små 10 minutter til de er let gyldne. Husk at holde øje med dem. 


De kan spises lune som de er, men de smager også godt med smør på.  

torsdag den 4. december 2014

Klatkager

Klatkager er risengrødens svar på biksemad. Og ligesom biks er de bare helt fantastiske. 



Ingredienser
450 g kold risengrød
2 økologiske ikke for store æg
35 g hvedemel
25 g sukker
1 vaniljestang

Kom risengrøden i en skål og tilsæt æggene et efter et under omrøring. Rør forsigtigt hvedemelet i. Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Brug en kniv til at trykke kornene ud i sukkeret, så de bliver godt fordelt. Kom sukker og vaniljekorn ned til resten og rør et par omgange.

Kagerne steges på en varm pande med smeltet smør i et par minutter på hver side. 


Klatkagerne serveres med en god marmelade (her min svigermors) og eventuelt lidt sukker til. 

fredag den 28. november 2014

Mormors finskbrød

Meget simple, men utrolig velsmagende småkager.


Ingredienser
275 g smør
350 g mel
150 g sukker

Pynt
1 økologisk æg 
Perlesukker
Hasselnødder

Bland mel og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og kom det i. Smuldr det i melet til et har en konsistens som revet ost. Dejen skal kun lige samles og derefter hvile et koldt sted, f.eks. køleskabet, i en times tid.

Rul dejen ud i stænger på ca. 2 cm i diameter. Tryk dem flade til de er ca. 5 mm høje og skær dem i stykker på skrå.

Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.  Pisk ægget let sammen og hak nødderne fint. Kagerne pensles med ægget og perlesukker og nødder kommer hurtigt derefter på.

Finskbrødene bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 6-8 minutter, til de er gyldne. De skal ikke have meget farve.

torsdag den 27. november 2014

Jødekager

En god enkelt lille (jule)hverdags småkage. 


Ingredienser
250 g hvedemel
½ tsk hjortetaksalt
200 g smør
125 g sukker
1 økologisk æg str. M/L

Pynt
1 økologisk æg
sukker
kanel
mandler

Bland mel og hjortetaksalt. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet til det er godt blandet og findelt. tilsæt sukker og saml dejen med det sammenpiskede æg. Lad dejen hvile i mindst tre kvarter.

Hak imens mandlerne og bland sukker sammen med kanel. 

Rul dejen ud med en kagerulle til et tyndt lag. Udstik kagerne med en kageustikker eller et glas. Læg dem på en bageplade med bagepapir på. Pensl dem med æg og kom kanelsukker og mandler på. 

Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 10 minutter. Hold øje med dem fra det 5. minut.


Alt passer til jødekager - fra kaffe til portvin.

mandag den 24. november 2014

Mormors luksusklejner

Faktisk er dette en sammensat opskrift af min mormors klejner og min venindes mormors klejner. Jeg var overbevist om, at min mormor brugte fløde i sine klejner, men det fremgik ikke af opskriften, så derfor blev der lånt lidt fra en anden opskrift.



Ingredienser
500 g mel
lille ½ tsk hjortetaksalt
125 g smør
200 g sukker
fintrevet skal af ½ økologisk citron
3 økologiske æg str. m/l
0,4 dl piskefløde

(rigeligt, mindst 1 l) Rapsolie eller palmin

Bland mel og hjortetaksalt godt og smuldr smørret heri, til det er en ensartet findelt masse. Tilsæt sukker og citronskal og bland det godt ind i melet med fingrene. Pisk æggene sammen, rør fløden i og tilsæt det til dejen. Den samles hurtigt og sættes på køl i mindst en time, gerne natten over.

Rul dejen tyndt ud med en kagerulle og skæres ud med en klejnespore, alternativt en skarp kniv. Vrid klejnerne og læg dem på bageplader med bagepapir på. Der bliver ret mange.


Varm fedtstoffet op i en gryde. Tjek med en tændstik (den ende med træ) om det er varmt nok - det skal syde omkring den.

Kom forsigtigt klejnerne i fedtstoffet og vend dem jævnligt, når de kommer op til overfladen. Det tager ikke lang tid at koge dem og de tages op med en hulske, når de har en mørkebrun farve.


Opbevares i en lufttæt dåse.

tirsdag den 18. november 2014

Pebernødder

Jeg har i mange år, faktisk det meste af mit liv, ment, at købe-pebernødder var de bedste. Det var lige indtil jeg fandt denne formidable og lette opskrift på Politiken. 


Det er nogle år siden jeg har fundet den, og kan faktisk ikke huske, om jeg har lavet noget om i opskriften, men god er den i hvert fald. 

Ingredienser
250 g mel
1/8 tsk hjortetaksalt
½ tsk kanel
½ tsk kværnet peber
½ tsk stødt ingefær
½ tsk nelliker
100 g smør
175 g sukker
1 økologisk æg str. m/l
2 spsk fløde

Bland mel, hjortetaksalt, kanel, peber, ingefær og nelliker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og bland det godt i med fingrene. I en anden skål røres sukker, æg og fløde sammen. Det hældes ned til melblandingen og æltes godt sammen med fingrene. 

Stil dejen på køl i ca. en halv time.

Tag dejen ud og rul den, på et let meldrysset bord, til stænger med en diameter på ca. 1 cm. Skær dem i stykker af 1 cm og tril stykkerne til kugler. 

Læg kuglerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 225 grader (ikke varmluft) i ca. 10 minutter. 


De afkølede pebernødder opbevares tørt og godt for at bevare den knasende konsistens. 

De holder sig utrolig længe, bare man tager sig godt af dem. 




mandag den 17. november 2014

Agnetes Panforte

Jeg har fået denne fantastiske opskrift af min søde tidligere kollega, Nanna. Det er en virkelig dejlig kage og blandt de mest populære at servere. Nederst har jeg sat den opskrift jeg fik af hende ind fordi den simpelthen er så fantastisk flot. Jeg glemte at si med flormelis over - det giver et lidt andet look.




Ingredienser
4 æggeblommer
100 g sukker
100 g nødder (jeg brugte en blanding af valnødder, hasselnødder og mandler)
125 g mørk chokolade
100 g pomeransskal
3 spsk rasp
lidt vanilje (jeg brugte en flydende en af slagsen)
1 par skefulde mælk
5 æggehvider

flormelis til pynt





Rør æggeblommer med sukker til en æggesnaps. Hak nødderne, chokoladen og pomeransskallen for så at tilsætte det hele til æggesnapsen. Rør mælk i, indtil dejen bliver lind - den er stadig ret "kantet". Pisk æggehviderne stive og vend dem i resten. Kom bagepapir i en springform med en diameter på ca. 22 cm og hæld dejen i. 

Bag kagen i ca. en time ved 170 grader (ikke varmluft). Køl kagen af og drys flormelis på (det glemte jeg). 



The real thing



søndag den 16. november 2014

Sponge Cake

Det her er virkelig en af mine yndlingskager. Den er nem og smager usandsynlig godt. Let, luftig og sød på den gode måde. 




Opskriften er fra den smukke kogebog "Delia's cakes". Mange af hendes opskrifter minder om hinanden, så når man først er igang, går det stærkt med at få afprøvet de forskellige lækre kager.

Ingredienser

115 g selvhævende mel (find opskrift her: Pindsvinet)
1 tsk bagepulver
115 g blødt smør (smørbart lurpak)
115 g sukker
3  økologiske æg str. s/m
1 tsk vaniljeekstrakt

Fyld
En form for marmelade, f.eks. jordbær
Flødeskum

Bland mel og bagepulver og si det ned i en skål. Tilsæt smør, sukker, æg og vaniljeekstrakt og brug en håndmixer til at røre det hele godt sammen. Rør i ca. 1 minut. 

Tag to springforme på 18-20 cm i diameter og klip et stykke bagepapir til og læg i bunden. smør siderne med smør og del dejen i de to forme. Brug en spiseske til at jævne dejen ud. 

Bag bundene ved 170 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter. De bliver gyldne og er færdige, når de giver efter ved et let tryk på midten. 

Lad dem køle af og tag dem ud af formene ved først at løsne siderne med en tynd kniv eller en paletkniv. 





Der kan kommes lige hvad man har lyst til mellem bundene. Jeg synes selv, at cremet jordbærmarmelade og letpisket flødeskum er et sikkert hit. Kagen er bestemt bedst lige efter sammenlægning, men holder sig fint et døgns tid i køleskabet. 

tirsdag den 21. oktober 2014

Valnøddelagkage - mocca style

Lækker kage for kaffeelskere og valnødsentusiaster,


Opskriften stammer fra en fantastisk kogebog der hedder "Delia's Cakes". Jeg har fordoblet opskriften for at få en lidt høj kage. 

Ingredienser til bundene
230 g selvhævende mel (se hvordan du selv laver selvhævende mel her Pindsvinet)
2 tsk bagepulver
230 g blødt smør
4 store økologiske æg
230 g rørsukker
2 spsk instant kaffepulver
100 g valnødder

Ingredienser til fyldet
500 g mascapone
2 spsk instant kaffepulver
2 spsk rørsukker
2-4 spsk mælk

halve valnøddekerner til pynt

Bundene: Sigt mel og bagepulver sammen i en stor skål. Tilføj derefter smør, æg, sukker og kaffepulver. Brug en håndmixer på lav hastighed til at piske ingredienserne sammen til en lind dej. Hak valnødderne fint og vend dem derefter i dejen. 

Dejen skal ideelt set fordeles i 4 springforme med en diameter på 20 cm med det samme. Men ejer man kun en, må man bage en bund af gangen. Formen skal være foret med bagepapir i bunden og smurt med smør langs siderne. 

Bundene skal bages ved 170 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter. De er færdige, når man kan trykke dem let på midten og de rejser sig med det samme igen. 

Lad bundene køle lidt af i formen. Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og vend bundene ud herpå. Når bundene er helt afkølede kan bagepapiret fra formen forsigtigt fjernes. 

Fyldet: Kom mascapone, kaffepulver og sukker i en skål. Rør det sammen til det har en jævn konsistens og tilsæt derefter mælken.. Det skal ikke være for flydende, så tilsæt det lidt af gangen, til den rette konsistens opnås. Kaffepulveret opløses langsomt. 


Smør fyldet ud på hver af bundene og saml dem til en fin lagkage. Pynt til sidst lagkagen med valnødderne.

søndag den 19. oktober 2014

Sandkage med citron

En lige til at gå til opskrift på en klassiker med et twist. 


Opskriften er fra The Hummingbird Bakery bagebogen med et par udskiftninger i ingredienserne og lidt ændringer i fremgangsmåden. 

Ingredienser
190 g blødt smør
190 g sukker
fintrevet skal af 1 forholdsvis stor usprøjtet citron
3 økologiske æg str. M/L
190 g hvedemel
60 g mandler
1 tsk bagepulver
1½ spsk yoghurt naturel
1 tsk vaniljeessens
mandelflager

Start med at male mandlerne til mel, f.eks. i en minihakker, og kom bagepapir i en brødform på ca. 10x20 cm. 

Pisk smør og sukker lyst og luftigt og tilsæt den fintrevne citronskal. Pisk æggene i et efter et til det det er en ensartet og blød masse. 

I en anden skål blandes mel, malede mandler og bagepulver. Pisk langsomt halvdelen ind i æggemassen. Rør derefter hurtigt yoghurt og vaniljeessens i og slut af med det sidste af melet. 

Hæld dejen i brødformen og drys med mandelflager på toppen. Hvor meget og hvor lidt afhænger af smag og behag.

Bag kagen ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 40 minutter. Tjek med en hæklepind, om den er færdig efter 30 min og derefter hver 5. minut.



Lækker når den er lun, god når den er nybagt og fin dagen efter med et tyndt lag smør på. 

søndag den 10. august 2014

Fab figentærte

Jeg er så heldig at have nogle venner som har det dejligste figentræ i deres have. Jeg vidste slet ikke det kunne lade sig gøre. Ikke desto mindre er det tilfældet og jeg har fået nogle fantastiske figner, som jeg bagte denne tærte af. Har fået verificeret af ægte grækere, at der er tale om særdeles gode figner. 


Opskriften er fra Bdr. Price og kan findes på DR's hjemmeside. Jeg har halveret lidt hist og her og undlod pistacienødder - alene af den grund at jeg ikke havde nogen og det regnede  for meget udenfor til at hente nogen. 

Ingredienser til mørdej
125 g hvedemel
15 g mandelmel
35 g flormelis
15 g sukker 
85 g smør
½ sammenpisket æg

Ingredienser til fyldet
1 vaniljestang
75 g blødt smør
100 g sukker
2 økologiske æg str. M/L
130 g mandelmel
ca. 500 g friske modne figner

Start med at samle mørdejen, så den kan stilles på køl. Bland hvedemel, mandelmel, flormelis og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker, kom det i og brug fingrene til at blande det med de øvrige ingredienser. Når det ha en konsistens som groftrevet marcipan, samles dejen med det halve æg. Sæt dejen på køl, til den er fast. 

Til fyldet flækkes vaniljestangen og kornene skrabes ud. De kommes sammen med sukker og smør i en skål og piskes hvidt og luftigt. Tilsæt æggene et af gangen, mens der stadig piskes og vend derefter mandelmelet i. 

Når kagen skal samles mases mørdejen ud i en springform på ca. 18 cm. i diameter, hvorefter fyldet hældes i. Vask og tør fignerne. Skær den øverste grønne del af og skær dem i halve. Læg dem lidt ned i dejen. 

Bag tærten ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 40 minutter. Der kommer meget væske fra fignerne, så det kan være lidt svært at se med en strikkepind, hvornår kagen er færdig, men prøv at prik lidt yderligt. 


Serveres som den er eller med creme fraise til. 


lørdag den 2. august 2014

Kaffeis

Det gode ved en ren kaffeis er, at man kan kombinere den med alverdens tilbehør. Jeg lavede således vafler dyppet i chokolade, overhældt med krokant. 


Ingredienser til isen
1,5 dl piskefløde
3,5 dl minimælk
100 g farin
10 g instant kaffe

Tilbehør
Små vafler/kræmmerhuse
mørk chokolade 
krokant (jeg brugte hasselnød krokant)

Hæld fløde, mælk og farin i en gryde og varm det langsomt op, til sukkeret (farin) er opløst. Tag gryden af varmen og tilsæt kaffepulveret under omrøring. Når det er afkølet hældes det i en skål eller en kande og sættes på køl. Kan sagtens stå natten over. 

Når det er helt afkølet køres det på en ismaskine, til det har en fast og cremet konsistens. 


Imens laves vaflerne. Smelt chokoladen over vandbad. Dyp vaflerne heri og drys krokant over. Afkøles før der hældes is i. 

fredag den 1. august 2014

Snacksize bananis med peanutbutter og chokolade

Denne is er også blevet navngivet "crunchy banana". Formentlig på grund af det relativt høje indhold af chokolade. Isen er perfekt til en kølig sommeraften. Der er ikke sukker i, så al sødmen kommer fra bananen. 


Ingredienser
120 g banan
1 dl laktosefri mælk (svarer til minimælk)
1 dl piskefløde
30 g crunchy peanutbutter
50 g mørk chokolade 

Blend banan, mælk og piskefløde sammen med en stavblender. Tilsæt derefter peanutbutter og blend videre til væsken er helt ensartet. 

Hæld den i en ismaskine og hak imens chokoladen semi fint. Tilsæt den efter ca. 10 minutter. Når isen er kørt færdig, det tager små 20 minutter på min ismaskine, spises den med det samme eller kommes i fryseren. 


Jeg forestiller mig, at det vil være en genial is at spise med pandekager, men vi spiste den nu bare ud af skålen med to skeer. 


mandag den 28. juli 2014

Karlas kagedronning

Min mands guddatter er lige blevet 4 år og det er stort. Så stort at der måtte en kagedronning til at fejre det. Den blev godkendt af fødselsdagsbarnet og indtil flere fynboer til trods for at den måske var mere sprød end svampet. Dog stadig blød og ikke spor tør.



Jeg har opskriften fra den fantastiske blog Twin food og har ikke ændret det store.

Ingredienser til bunden
70 g gær
70 g sukker
2 økologiske æg str. M/L
3 dl sødmælk
125 g blødt smør
ca. 600 g hvedemel

Ingredienser til snask
200 g blødt smør
320 g farin


Start med at lune mælken i en gryde og tag den derefter af blusset. Opløs gæren heri. Rør herefter sukker, æg og smør i. Tilsæt til sidst melet lidt af gangen og ælt dejen sammen til den er lind og let formelig.

Dejen skal herefter hæve på et lunt sted i ca. 20 minutter eller til den har dobbelt størrelse. Bland imens smør og farin sammen med fingrene.

Rul dejen ud så den passer til en hel bradepande og læg den i en sådan beklædt med bagepapir. Gerne den med høj kant. Kom snasket på og tryk huller i dejen med fingrene.

Sæt kagen til efterhævning i ca. 30 minutter og bag den herefter ved 210 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter. Tjek jævnligt, om den er færdig.

Når kagen er afkølet kan den skæres til og pyntes med slik og glasur.


Jeg kan ikke tage æren for denne pyntning. Det stod fødselsdagsbarnets mor og faster for.


søndag den 27. juli 2014

Cremet jordbæris med hvid chokolade og daim

Jeg har købt den bedste sommergadget - en ismaskine. Is har ellers ikke lige været min kop the, men jeg har lært at sætte pris på det. Selvfølgelig kun den virkelig gode is, som virkelig smager af noget. Dette må være den letteste opskrift der findes på jordbæris.


Ingredienser
300 g jordbær uden stilk
50 g sukker
1,5 dl skummetmælk
2 dl piskefløde
50 g hvid chokolade eller daim

Skyl jordbærerne og blend dem sammen med sukkeret. Når sukkeret er opløst tilsættes mælken og fløden i en jævn stråle, mens der fortsat blendes. 

Hæld massen i en ismaskine og lad den køre i ca. 10 minutter. Hak imens chokoladen/daim fint og tilsæt det til ismassen, når den har sat sig en anelse. Lad isen køre færdig. Den kan spises med det samme eller kommes i fryseren til opbevaring. Synes man den er for blød kan den også kortvarrigt kommes i fryseren. 


Jeg er ikke den store isekspert, så vil ikke begive mig ud i at forklare, hvordan man skal gøre, hvis man ikke har en ismaskine. 


Jeg spiste min is med vafler og flødeboller fra summerbird. 


lørdag den 26. juli 2014

Mandelmuffins med en kerne af rabarber og en hat af marengs

Disse muffins er prikken over i'et, den sidste detalje der gør alting perfekt - mest fordi efter disse kan man ikke huske meget andet. Så gode er de. 


Kompotten kan laves dagen før og til nøds også selve kagerne. Vent dog med at samle dem til den dag de skal spises. 

Ingredienser til 60 minimuffins eller 12 full size
75 g ristede mandler (rist mandlerne ved ca. 180 grader i små 10 minutter (de må ikke blive for mørke) og afkøl dem før brug).
3 dl sukker
3 økologiske æg str. m
150 g smør
3½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 dl sødmælk

Rabarberkompot
325 g rabarber
35 g sukker

Marengs
3 æggehvider
150 g sukker

Rabarberkompot: Skyl rabarberne grundigt, og skær dem i små stykker. Kom den sammen med sukkeret i en gryde og kog det sammen til det er en ensartet masse. Der må ikke være nogen klumper i - det besværliggør arbejdet senere

Muffins: Start med at hakke mandlerne ret fint. Pisk derefter sukker og æg sammen til en ensartet luftig masse. Smelt imens (eller før) smørret. Stop før det er helt flydende. Afkøl det en anelse (5 minutters tid). Kom mel og bagepulver i en skål og rør det godt igennem med en spiseske. Skift piskeriset ud med en flad spartel, hvis du bruger en røremaskine eller en dejskraber, hvis du bruger en elpisker. Tilsæt herefter på skift melblandingen og smørret. Start og slut med melet. Til sidst røres mælken i dejen i en tynd stråle og mandlerne venders i. Brug et par skeer til at fylde dejen i muffinsforme og bag dem ved 180 grader i ca. 20 minutter - lidt længere, hvis det er de store.


Når de af afkølet laves et hul midt i hver muffin. Jeg har en smart udstikker, men en lille kniv kan også gøre det. Fyld hullet ud med kompot lige til toppen og glat overfladen ud.


Marengs: Kom æggehviderne i en skål og pisk til det skummer. Tilsæt derefter sukkeret lidt efter lidt, mens der fortsat piskes halvheftigt. Når det er helt hvidt og står i toppe er marengsen klar til at komme i en sprøjtepose med en tylle for enden. Sprøjtes på i små eller store toppe alt efter smag og behag.


For at give dem lidt farve, kan de kommes i ovnen på 200 grader grill i nogle få minutter. Husk at holde øje med dem hele tiden, det går lynhurtigt fra lækker gylden til sort og branket.


De kan godt holde sig en dag eller to, men lad være med at komme dem på køl. De skal selvfølgelig heller ikke opbevares direkte i solen. 


Nydes en efter en efter en efter en efter en......