Pages

torsdag den 22. oktober 2015

Marengs - kys og slikkepinde

Jeg holdt for nyligt et arrangement, hvor der var en del deltagere og ditto kager. Alligevel syntes jeg det var svært at vurdere, om der var nok kage, så jeg bagte disse marengs som fyldkager - der var allerede en stopkage.


Ingredienser
5 æggehvider
280 g sukker

Solbærstøv
Lakridsstøv 
Krymmel
Rød og blå pastafarve

Pisk æggehviderne ved forholdsvis lav hastighed til det skummer og er hvidt i det. Tilsæt herefter under fortsat piskning sukkeret lidt efter lidt. Nu med lidt mere fart på. Fortsæt med at piske, til æggemassen er blevet så stiv, at piskeriset danner toppe, når man løfter det. Pas på ikke at piske for længe.

Del massen i to og kom solbærstøv i den ene og lakridsstøv i den anden. Del derefter disse to portioner i to og kom rød pastafarve i den ene halvdel solbærmarengs og blå pastafarve i den ene halvdel lakridsmarengs.


Kom de to slags solbærmarengs i hver deres sprøjtepose og klip et lille hul i enderne. I en tredje kommes en stjerneformet tylle i og derefter de to sprøjteposer. Pres de små marengs ud på bagepapir på en bageplade eller på slikkepinde. Foretag samme proces med lakridsmarengsen. Drys eventuelt krymmel på.

Bag dem ved 100 grader varmluft i ca. halvanden time. 


Opbevar dem i en tætsluttende dåse lagvis med bagepapir. 


Kan formentlig holde sig sprøde i nogle timer ved servering.


torsdag den 24. september 2015

Træstammer

Når jeg laver lagkager er der altid noget kage til overs. Det kan man jo passende bruge til en omgang træstammer. 


Ingredienser
Kagerester (jeg brugte en chokolade-appelsinkage)
Smør
Appelsinsaft eller likør
Marcipan 
Grøn pastafarve
Flormelis
Chokolade

Kageresterne smuldres og blandes med smør og appelsinsaft til det har en fugtig men stadig sammenhængende konsistens. Massér pastafarven ind i marcipanen og rul den ud på et bord drysset med flormelis. 

Form kagemassen, kom den på marcipanen og rul marcipanen omkring. Skær rullen i passende stykker og dyp enderne i smeltet chokolade.


søndag den 16. august 2015

Chokoladelagkage

Denne kage smager ikke af andet end chokolade, men man mangler ikke noget. Der er den bløde chokoladekage, den cremede chokoladecreme og den sprøde chokoladeglasur. 


Ingredienser til kagen
400 g sukker
250 g hvedemel
75 g kakao
1½ tsk bagepulver
1½ tsk natron
½ tsk salt
2 økologiske æg str. M/L
2,5 dl stærk kaffe
2,5 dl skummetmælk
1,2 dl rapsolie

Ingredienser til chokoladecremen
180 g chokolade ca. 70%
225 g blødt saltet smør
225 g flormelis

Ingredienser til chokoladeglasuren
0,5 dl vand
1 dl sukker
125 g chokolade ca. 70%

Kagen: Bland sukker, mel, kakao, bagepulver, natron og salt i en skål. Pisk æg, kaffe, mælk og rapsolie i en anden skål og rør det derefter i melblandingen. Hæld dejen i en springform med en diameter på 15 cm og bag kagen ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. en time. Tjek efter 40 minutter om den er færdig og derefter hver 5.-10. minut. Det er vigtigt, at der er bagepapir i formen, da det bliver en meget tynd dej.


Lad kagen afkøle i formen. 


Cremen: Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Pisk imens smør og flormelis lyst og luftigt. Tilsæt chokoladen under fortsat piskning til det hele er godt blandet.


Brug en brødkniv til at dele kagen i 4 lige store dele. Smør cremen på mellem hvert lag og afslut med at smøre det rundt på hele overfladen. Stil kagen på køl. Når kagen har sat sig, laves glasuren.



Glasuren: Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Kog imens vand og sukker sammen til en lage og tilsæt den til den smeltede chokolade. 

Tag kagen ud og hæld glasuren forholdsvis hurtigt ud over kagen. 



Det er en kage med tyngde i, så lidt flødeskum eller vaniljeis på siden er en ganske udmærket idé. 


mandag den 10. august 2015

Gaffelkager

Muligvis den letteste opskrift at gå til. 


Ingredienser
220 g mel
30 g kakao
175 g smør 
1 æg
74 g hakkede mandler

Perlesukker

Ælt mel, kakao, smør, æg og mandler sammen i en skål. Rul små kugler og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Brug en gaffel til at trykke dem lidt flade og drys til sidst perlesukker på.


Bag kagerne ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 10 minutter. 


søndag den 9. august 2015

Marengstærte med jordbær og kiwi

Jeg har i sommer opholdt mig i et sommerhus, hvor der var en konstant beholdning af alverdens frugt. Derfor var der mange undskyldninger for at bage diverse lækkerier, herunder denne ekstremt simple tærte. Ideen er tyvstrålet fra min svigerinde, som serverede noget meget lignende, før hun forlod sommerhuset. 



Ingredienser til bunden
3 pasteuriserede æggehvider
190 g sukker
2 spsk kakao

Ingredienser til cremen
2 dl piskefløde
1 dl creme fraise 38%
2 spsk flormelis

Ingredienser til pynt
1 bakke jordbær
2 kiwier

Bunden: Pisk æggehviderne stive, tilsæt sukker i en lind strøm under fortsat piskning og afslut med at piske kakao i. Smør dejen ud på en bageplade med bagepapir og bag den ved 110 graders varmluft i en god time. Den må gerne være en smule klæg.



Cremen: Pisk fløde og creme fraise sammen. Tilsæt sigtet flormelis og vend det godt sammen. Smør det ud over bunden.

Pynt: Skyl jordbærerne og skær dem i skiver eller mindre stykker. Skær kiwierne i terne og kom begge dele på cremen.


Servér straks. 

fredag den 7. august 2015

Frugtroulade

Denne lækre roulade blev spist for at fejre, at min søn blev 3 måneder, 3 dage, 3 timer og 3 minutter. Den blev sådan set også spist, da han blev 3 måneder, 3 dage, 3 timer og 4, 5, 6...... minutter.



Opskrift på dejen er fra frk. Jensen.

Ingredienser til dejen
80 g hvedemel
20 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver
100 g sukker
100 g blødt smør
1 knivspids fint salt
2 økologiske æg str. M/L

Ingredienser til fyldet
1 dl stikkelsbærkompot
1 dl boysenbærmarmelade
1 håndfuld valnøddekerner

Sukker

Fyldet: Start med at gøre fyldet klar. Stikkelsbærkompot laves ved at koge grønne stikkelsbær og sukker sammen. Der skal være dobbelt så stor mængde af stikkelsbær som sukker. Når det er afkølet blandes det med boysenbærmarmeladen. Hak valnødderne mellemfint.

Dejen: Sigt hvedemel, kartoffelmel og bagepulver sammen i en skål. Pisk i en anden skål sukker, smør og salt sammen, til det er lyst og luftigt. Pisk derefter æggene i et ad gangen. Pisk grundigt mellem æggene og efter. Vend melet i blandingen og fordel dejen på en bageplade med bagepapir til et rektangel. 

Bag den ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 10 minutter, til den er gyldenbrun. 

Samling af rouladen: Drys sukker på et stykke bagepapir. Vend bunden ud herpå, så snart den er taget ud af ovnen. Træk bagepapiret af bagsiden og fordel fyldet og nødderne herpå. Rul rouladen stramt sammen med det samme og lad den afkøle i bagepapiret. 



tirsdag den 4. august 2015

Blåbærmuffins mandel style

Disse muffins blev lavet til en nyfødt pige (og hendes forældre), som skal hedde det samme som mig. Det må man fejre med et muffinshus. Disse muffins er ikke så søde, så man kan bare give den gas med buttercream frostningen. 


Ingredienser
2 økologiske æg
100 g rørsukker
100 g mandelmel
170 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 dl mælk
100 g smør
100 g friske blåbær

Pynt
200 g flormelis
200 g smør
Rød pastafarve
Krymmel

Muffins: Pisk æg og sukker sammen. Bland mandelmel, hvedemel og bagepulver i en anden skål. Smelt smørret i en tredje skål og hæld mælken over. Rør nu skiftevis melblandingen og smørblandingen i æggeblandingen. Skyl og tilsæt til sidst blåbærerne.



Pynt: Pisk flormelis og blødt smør sammen. Tilsæt farve efter behov og kom glasuren i en sprøjtepose eller frysepose. Sprøjt på og top med krymmel.



Muffinshuset by night


onsdag den 22. juli 2015

Rosinboller

Når man trænger til en pause fra speltkvinder og palæomænd er det her en virkelig udmærket måde at gøre det på. Der er ikke skyggen af moderne kostråd i disse boller, men de smager fantastisk og sender en tilbage til den ubekymrede barndom. 


Denne opskrift tager udgangspunkt i frk. Jensens opskrift fra den moderne udgave af bogen. 

Ingredienser 
60 g blødt smør
1 dl kogende vand
1½ dl økologisk minimælk
½ tsk fint salt
2 spsk sukker
1 tsk kardemomme 
1 økologisk sammenpisket æg
20 g gær
ca. 500 g mel
75 g rosiner


Kom smør i en skål og overhæld det med det kogendevand. Rør med en træske til det er smørret er smeltet. Tilsæt mælk, salt, sukker, kardemomme og 2/3 af ægget. Rør det sammen før der tilsættes gær og rør derefter grundigt igen. Til sidst tilsættes melet i mindre portioner. Rør til at starte med og ælt med fingrene, når dejen bliver mere fast i det. Tilsæt rosinerne midtvejs. Sørg for at dejen ikke bliver for bastant. Den færdige dej skal være blank og elastisk. Lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse med et klæde over. 

Slå dejen ned og ælt den godt. Del dejen i 16 stykker og tril dem til boller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve til dobbelt størrelse med et klæde over. 

Pisk lidt vand i resten af ægget og brug det til at pensle bollerne med. Bag bollerne i ved 225 grader (ikke varmluft) i ca. 12 minutter. 


Spis dem lune med koldt smør og en kop the.

mandag den 20. juli 2015

Stikkelsbærfyldte vandbakkelser

Sommertid er sommerhustid og det gode ved sommerhusområder er al den lokale frugt og grønt man kan få fingrene i. Jeg var så heldig at finde store mængder grønne stikkelsebær på Sydfyn. De er godt syrlige, så de passer perfekt til en flødeskumscreme i nogle luftige vandbakkelser. 

Opskriften på vandbakkelserne er fra den gode gamle klassiker "Frk. Jensen". 



Ingredienser til vandbakkelser
2 dl vand
100 g smør
1 knivspids salt
1 tsk sukker
100 g hvedemel
ca. 3 økologiske æg str. M

Ingredienser til stikkelsbærkompot
200 g grønne stikkelsbær
100 g sukker 1 vaniljestang

Ingredienser til stikkelsbærcreme
lige dele stikkelsbærkompot og flødeskum

Stikkelsbærkompot: Rens stikkelsbær og kom dem i en gryde. Skrab kornene ud af vaniljestangen og tilsæt dem sammen med stangen og sukkeret. Kog det op og lad det derefter simre i en god halv time. Skum jævnligt af. Sæt det til afkøling.


Vandbakkelser: Start med at piske æggene sammen i en skål for sig. Kom vand, smør salt og sukker i en gryde og bring det i kog. Sku ned på laveste blus og tilsæt alt melet under kraftig omrøring. Når dejen er glat og ensartet tages gryden af blusset. Tilsæt æggemassen lidt af gangen og rør kraftigt ind i mellem. Stop med at tilsætte æg, når dejen er lind. Den skal ikke være flydende.

Sæt dejen på en bageplade beklædt med bagepapir med to teskeer. Bag dem ved 210 grader (ikke varmluft) i 20 minutter. Husk ikke at åbne ovnen, mens de bager. Efter de 20 minutter tages en vandbakkelse ud for at tjekke, om den falder sammen. I så fald bages de resterende 4 minutter til.




Stikkelsbærcreme: Vend stikkelsbærkompot sammen med flødeskum og kom det i en sprøjtepose/frysepose. Skær eller klip et lille hul i vandbakkelserne og sprøjt cremen ind i passende mængder.


Servér dem gerne med et glas bobler. For eksempel solær/æblemost med danskvand.

onsdag den 10. juni 2015

Ferskenmuffins

Det er altid dejligt at møde nye mennesker der vil smage mine kager og det har jeg været så heldig at gøre for nyligt. Håber de vil tage godt imod sommerens eksperimenter. Her er det første, som bekræfter at ferskner er særdeles gode i søde sager. 



Ingredienser

225 g sukker
225 g saltet stuetempereret smør
3 økologiske æg str. M
75 g hvedemel
150 g marcipan
200 g friske ferskner

Lidt rørsukker.
Evt. mandelflager

Pisk sukker og smør sammen i et par minutter. Tilsæt derefter æggene et af gangen. Rør melet i sammen med den groftrevne marcipan. Skræl fersknerne, skær dem ud i tern og rør dem forsigtigt i dejen. Drys lidt sukker og mandelflagerne på.


Kom dejen i muffinsforme og bag dem ved 200 grader (ikke varmluft) i små 20 minutter.


mandag den 8. juni 2015

Chokoladekage med hasselnødder, hvid chokoladecreme og hindbær

Når man bliver 40 år skal man fejres med en rigtig festkage. Her er en nem en af slagsen, som kan lidt af det hele. 


Ingredienser til hvid chokoladecreme
200 g hvid chokolade 
4 dl piskefløde

Ingredienser til chokoladekagen
215 g hasselnøddekerner
125 g stuetempereret smør
375 g sukker
3 økologiske æg
75 g kakao af høj kvalitet
450 g hvedemel
2 tsk bagepulver
4 dl mælk

Pynt
Friske hindbær
Guld i flager

Chokoladecreme: Hak chokoladen til den er helt findelt og kom den i en skål man kan piske i. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld den derefter over den hakkede chokolade. Lad den stå et par minutter og rør derefter chokoladen og fløden godt sammen. Sæt den på køl til den er helt afkølet, gerne natten over, før den piskes op til en creme. 

Kakaokage:
Start med at riste hasselnødderne på en bageplade med på ved 180 grader i ca. 7 minutter. Lad dem afkøle og gnid skallerne af med et viskestykke eller med fingrene. 

Pisk derefter smør og sukker sammen og tilsæt så æggene et af gange. Pisk godt mellem hvert æg. Sigt mel, bagpulver og kakao sammen og rør det skiftevis med mælken i dejen. 

Lidt af dejen hældes i en smurt springform med en diameter på ca. 26 cm, så bunden dækkes. Kom herefter hasselnødderne på og til sidst resten af dejen. 


Bag kagen ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 40 minutter. Start med at tjekke dejen med en hæklepind efter 35 minutter og herefter hver 5. minut.  

Samling af kagen: Når kagen er afkølet smøres chokoladecremen på toppen. Derefter kommes de grundigt skyllede og aftørrede hindbær  og guldet på. 


Opbevares på køl indtil den skal serveres. 

søndag den 17. maj 2015

Rabarbersaft

Vi er godt inde i rabarbersæsonen og det kan på bedste vis fejres med lidt rabarbersaft. Det er nemt at lave og smager af sommer med solskin på. I år har jeg været så heldig at få rabarber fra min brors meget store og velassorterede præstegårdshave, som også indeholder bl.a. blåbær, hindbær, æbler og bier. Organiserede bier. 


Oplistningen af ingredienser er mere end rettesnor end en facitliste. Man kan justere sødmen og vaniljesmagen og gøre det mere eller mindre sirupsagtigt. 

Ingredienser
600 g rabarber i tern
1,5 dl rørsukker
8 dl vand
1 tynd vaniljestang

Skyl rabarb erne godt og skær eventuelle urenheder fra. Skær dem i tern på ca. 1x1 cm og kom dem sammen med vand og rørsukker i en gryde  Skær vaniljestangen over på langs og på tværs og kom den ned til rabarberne. Bring det hele i kog, skru ned for varmen og lad det koge i et kvarter. Sæt gryden til afkøling på køkkenbordet  


Når det er afkølet skal det hele hældes igennem en si. Herefter kan saften kommes på flaske og kompotten på glas. 


Når saften skal drikkes blandes den op med enten vand eller danskvand og godt med isterninger.


Kompotten kan spises som marmelade, kommes over skyr eller lægges i lag med makroner og flødeskum til en trifli. 


tirsdag den 12. maj 2015

Chokolademuffins fyldt med karamel

To gode ting - chokolade og karamel - nu i en og samme muffin.


Ingredienser til ca. 12 muffins
250 g sukker
150 g blødt økologisk smør
150 g æg (ca. 3 stk. M/L)
200 g økologisk mel
3/4 tsk bagepulver
½ tsk natron
½ tsk fint salt
3 spsk afsindig god kakao
1 dl økologisk kærnemælk
150 g hvid chokolade
200 g mørk chokolade

1 dåse kondenseret mælk
Pynt, f.eks. jelly beans eller skumfiduser

Karamel: Tag papiret af dåsen og kog den i en gryde med vand i ca. 2 timer. Kom løbende mere vand i, hvis det fordamper. Tag dåsen op, skyl den under koldt vand og sæt den til afkøling. 

Muffins: Start med at piske smør og sukker til det er godt blandet og har en lys og luftig konsistens. Pisk i en anden skål æggene let sammen med en gaffel og tilsæt dem under fortsat piskning lidt af gangen. I en helt tredje skål sigtes mel, bagepulver, natron, salt og kakao sammen. Det vendes derefter forsigtigt i æggemassen skiftevis med kærnemælken.
Hak al chokoladen i gode store chunks. Dette kan med fordel gøres med en savtakket stor kniv. 

Tilsæt den hakkede chokolade og fyld nu dejen i muffinsforme. Enten dobbelt papir, enkelt papir i en fast form eller silicone.

De bages i en forvarmet ovn ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter. Man kan anvende en hæklepind til at tjekke, om de er færdigbagte. Når der ikke hænger dej ved, er de klar til at forlade ovnen. Den store mængde chokolade kan godt være en udfordring i forhold til at skelne mellem dej og chokolade.



Når kagerne er afkølet udhules de og fyldes med karamel. Gem den øverste top og sæt den på igen bagefter. Brug lidt karamel til at fastgøre pynten. 

fredag den 2. januar 2015

Solbærlagkager i hasselnøddefavn

Jeg var så heldig at bage kage til en 1 års fødselsdag hos en dejlig græsk dreng. Denne opskrift giver to små lagkager med en diameter på 20 cm. Nok til ca. 20 personer. Det er en simpel men meget velsmagende lagkage. 


Ingredienser til bundene
375 g blødt smør
375 g sukker
6 økologiske æg str. m/l
375 hvedemel
1,5 tsk bagepulver
6 spsk mælk
Smør til formene

Ingredienser til solbærmousse
300 g frosne solbær
2 blade husblas
1 spsk sukker
ca. 2 spsk flormelis
6 dl piskefløde

Ingredienser til krokant
70 g hasselnøddekerner
100 g sukker

Ingredienser til pynt
400 g marcipan
blå pastafarve
ca. 150-200 g hasselnøddekerner
3 dl piskefløde
1 æggehvide
flormelis

Bundene:Pisk smør og sukker sammen, til det er let og luftigt. Pisk æggene sammen og tilsæt dem lidt efter lidt, så de bliver pisket godt ind i massen. Sigt mel og bagepulver sammen og rør det forsigtigt i dejen. Rør til sidst mælken forsigtigt i. Kom bagepapir i bunden af to springforme med en diameter på 20 cm. Eller bag bundene over to gange. Smør siderne med lidt smør. Bag kagerne ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 40 minutter. Tjek efter 30 minutter, om de er gennembagte med en hæklepind og fortsæt herefter hver 5. minut. Afkøl dem i formen og skær dem derefter igennem 

Solbærmousse: Kom husblas i en skål med rigeligt koldt vand. Hæld derefter solbær og sukker i en gryde og varm det langsomt op. Tag det af varmen og brug en stavblender til at få en lidt mere jævn masse. Smag til med flormelis. Vrid vandet af husblassen og rør det i solbærmassen. Mens det afkøler lidt, piskes fløden til skum og vendes derefter i. For at samle kagen fores springformene med film og de første bunde kommes i. Halvdelen af solbærmoussen fordeles og hakket krokant (se nedenfor) kommes på. Smør massen ud til et jævnt lag. Kom de næste bunde på og gentag processen. Til slut kommes den sidste bund på. Brug noget ekstra film til at pakke formene ind og sæt dem på køl til moussen har sat sig. Måske et par timer - jeg havde mine i køleskabet natten over. 


Krokant og pynt: Kom alle hasselnødderne på en bageplade og rist dem i ovnen ved 160 graders varmluft i små 10 minutter. Når de er afkølet gnidres skallerne af mellem håndfladerne. Til krokanten kommes sukkeret på en pande og varmes op til det er blevet til en gylden karamel. Herefter tilsættes hasselnødderne og vendes hurtigt rundt, så de er helt dækket af karamel. Kom massen på en bageplade med bagepapir og lad det køle af. Resten af nødderne hakkes til pynt. Til marcipanlåget æltes farven ind i marcipanen med hænderne, hvorefter den rulles ud til to låg. Der kan med fordel laves ét af gangen. 


Fløden piskes til skum og størstedelen smøres langs siderne på kagen, hvorefter de hakkede hasselnødder kommes på. 


De sidste flødeskum sprøjtes på toppen langs kanten med en stjerneformet tyl. 


Til skriften piskes æggevide med flormelis, til det har en tyk konsistens. Kommes i et kræmmerhus lavet af bagepapir og sprøjtes på. 


Nødderne må gerne være hakket lidt groft, så der er bid i.


.......og så er der fest.