Pages

fredag den 28. november 2014

Mormors finskbrød

Meget simple, men utrolig velsmagende småkager.


Ingredienser
275 g smør
350 g mel
150 g sukker

Pynt
1 økologisk æg 
Perlesukker
Hasselnødder

Bland mel og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og kom det i. Smuldr det i melet til et har en konsistens som revet ost. Dejen skal kun lige samles og derefter hvile et koldt sted, f.eks. køleskabet, i en times tid.

Rul dejen ud i stænger på ca. 2 cm i diameter. Tryk dem flade til de er ca. 5 mm høje og skær dem i stykker på skrå.

Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.  Pisk ægget let sammen og hak nødderne fint. Kagerne pensles med ægget og perlesukker og nødder kommer hurtigt derefter på.

Finskbrødene bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 6-8 minutter, til de er gyldne. De skal ikke have meget farve.

torsdag den 27. november 2014

Jødekager

En god enkelt lille (jule)hverdags småkage. 


Ingredienser
250 g hvedemel
½ tsk hjortetaksalt
200 g smør
125 g sukker
1 økologisk æg str. M/L

Pynt
1 økologisk æg
sukker
kanel
mandler

Bland mel og hjortetaksalt. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet til det er godt blandet og findelt. tilsæt sukker og saml dejen med det sammenpiskede æg. Lad dejen hvile i mindst tre kvarter.

Hak imens mandlerne og bland sukker sammen med kanel. 

Rul dejen ud med en kagerulle til et tyndt lag. Udstik kagerne med en kageustikker eller et glas. Læg dem på en bageplade med bagepapir på. Pensl dem med æg og kom kanelsukker og mandler på. 

Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 10 minutter. Hold øje med dem fra det 5. minut.


Alt passer til jødekager - fra kaffe til portvin.

mandag den 24. november 2014

Mormors luksusklejner

Faktisk er dette en sammensat opskrift af min mormors klejner og min venindes mormors klejner. Jeg var overbevist om, at min mormor brugte fløde i sine klejner, men det fremgik ikke af opskriften, så derfor blev der lånt lidt fra en anden opskrift.



Ingredienser
500 g mel
lille ½ tsk hjortetaksalt
125 g smør
200 g sukker
fintrevet skal af ½ økologisk citron
3 økologiske æg str. m/l
0,4 dl piskefløde

(rigeligt, mindst 1 l) Rapsolie eller palmin

Bland mel og hjortetaksalt godt og smuldr smørret heri, til det er en ensartet findelt masse. Tilsæt sukker og citronskal og bland det godt ind i melet med fingrene. Pisk æggene sammen, rør fløden i og tilsæt det til dejen. Den samles hurtigt og sættes på køl i mindst en time, gerne natten over.

Rul dejen tyndt ud med en kagerulle og skæres ud med en klejnespore, alternativt en skarp kniv. Vrid klejnerne og læg dem på bageplader med bagepapir på. Der bliver ret mange.


Varm fedtstoffet op i en gryde. Tjek med en tændstik (den ende med træ) om det er varmt nok - det skal syde omkring den.

Kom forsigtigt klejnerne i fedtstoffet og vend dem jævnligt, når de kommer op til overfladen. Det tager ikke lang tid at koge dem og de tages op med en hulske, når de har en mørkebrun farve.


Opbevares i en lufttæt dåse.

tirsdag den 18. november 2014

Pebernødder

Jeg har i mange år, faktisk det meste af mit liv, ment, at købe-pebernødder var de bedste. Det var lige indtil jeg fandt denne formidable og lette opskrift på Politiken. 


Det er nogle år siden jeg har fundet den, og kan faktisk ikke huske, om jeg har lavet noget om i opskriften, men god er den i hvert fald. 

Ingredienser
250 g mel
1/8 tsk hjortetaksalt
½ tsk kanel
½ tsk kværnet peber
½ tsk stødt ingefær
½ tsk nelliker
100 g smør
175 g sukker
1 økologisk æg str. m/l
2 spsk fløde

Bland mel, hjortetaksalt, kanel, peber, ingefær og nelliker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og bland det godt i med fingrene. I en anden skål røres sukker, æg og fløde sammen. Det hældes ned til melblandingen og æltes godt sammen med fingrene. 

Stil dejen på køl i ca. en halv time.

Tag dejen ud og rul den, på et let meldrysset bord, til stænger med en diameter på ca. 1 cm. Skær dem i stykker af 1 cm og tril stykkerne til kugler. 

Læg kuglerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 225 grader (ikke varmluft) i ca. 10 minutter. 


De afkølede pebernødder opbevares tørt og godt for at bevare den knasende konsistens. 

De holder sig utrolig længe, bare man tager sig godt af dem. 




mandag den 17. november 2014

Agnetes Panforte

Jeg har fået denne fantastiske opskrift af min søde tidligere kollega, Nanna. Det er en virkelig dejlig kage og blandt de mest populære at servere. Nederst har jeg sat den opskrift jeg fik af hende ind fordi den simpelthen er så fantastisk flot. Jeg glemte at si med flormelis over - det giver et lidt andet look.




Ingredienser
4 æggeblommer
100 g sukker
100 g nødder (jeg brugte en blanding af valnødder, hasselnødder og mandler)
125 g mørk chokolade
100 g pomeransskal
3 spsk rasp
lidt vanilje (jeg brugte en flydende en af slagsen)
1 par skefulde mælk
5 æggehvider

flormelis til pynt





Rør æggeblommer med sukker til en æggesnaps. Hak nødderne, chokoladen og pomeransskallen for så at tilsætte det hele til æggesnapsen. Rør mælk i, indtil dejen bliver lind - den er stadig ret "kantet". Pisk æggehviderne stive og vend dem i resten. Kom bagepapir i en springform med en diameter på ca. 22 cm og hæld dejen i. 

Bag kagen i ca. en time ved 170 grader (ikke varmluft). Køl kagen af og drys flormelis på (det glemte jeg). 



The real thing



søndag den 16. november 2014

Sponge Cake

Det her er virkelig en af mine yndlingskager. Den er nem og smager usandsynlig godt. Let, luftig og sød på den gode måde. 




Opskriften er fra den smukke kogebog "Delia's cakes". Mange af hendes opskrifter minder om hinanden, så når man først er igang, går det stærkt med at få afprøvet de forskellige lækre kager.

Ingredienser

115 g selvhævende mel (find opskrift her: Pindsvinet)
1 tsk bagepulver
115 g blødt smør (smørbart lurpak)
115 g sukker
3  økologiske æg str. s/m
1 tsk vaniljeekstrakt

Fyld
En form for marmelade, f.eks. jordbær
Flødeskum

Bland mel og bagepulver og si det ned i en skål. Tilsæt smør, sukker, æg og vaniljeekstrakt og brug en håndmixer til at røre det hele godt sammen. Rør i ca. 1 minut. 

Tag to springforme på 18-20 cm i diameter og klip et stykke bagepapir til og læg i bunden. smør siderne med smør og del dejen i de to forme. Brug en spiseske til at jævne dejen ud. 

Bag bundene ved 170 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter. De bliver gyldne og er færdige, når de giver efter ved et let tryk på midten. 

Lad dem køle af og tag dem ud af formene ved først at løsne siderne med en tynd kniv eller en paletkniv. 





Der kan kommes lige hvad man har lyst til mellem bundene. Jeg synes selv, at cremet jordbærmarmelade og letpisket flødeskum er et sikkert hit. Kagen er bestemt bedst lige efter sammenlægning, men holder sig fint et døgns tid i køleskabet.