Pages

mandag den 10. februar 2014

Mor & barn lagkage med solbær og friske blåbær

Når der kommer et ny menneske til verden er det tradition at købe en mor & barn buket. De er også rigtig fine, men hvorfor ikke lave en mor-barn kage? Her er i hvert fald et bud på en.


Ingredienser til bundene
220 g smør
250 g sukker
325 g mel
1 tsk bagepulver
2,5 dl mælk
2 spsk mandel essens
6 æggehvider

Rør smør luftigt og tilsæt derefter sukker. Pisk til lyst og luftigt. Bland mel og bagepulver og si det i smørblandingen skiftevis med mælk. Start og slut med mel. Rør ved lav hastighed.

Pisk æggehviderne ved medium hastighed til de er stive og vend dem forsigtigt i dejen. Kom dejen i en bradepande der fylder hele ovnen. Husk bagepapir.

Bages ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter. Tjek løbende, så den ikke bliver tør.

Når den er afkølet skæres der to bunde ud. En med en diameter på ca. 19 cm og en med en diameter på ca. 12 cm.

Bundene flækkes forsigtigt på midten med en brødkniv. 


Ingredienserne til fyldet
½ l piskefløde
340 g hjemmelavet eller købt solbærmarmelade
60 g makroner

Pisk fløden stiv og vend marmeladen i. Knus makronerne til ukendelighed med en kagerulle eller de bare næver. De skal være næsten pulveriserede, for at kunne smøre fyldet ud i jævne lag. 

Tag nu en bund, kom lidt fyld på og smør det ud. Gentag processen til hver lagkage er dækket med fyldet mellem hver bund og hele vejen udenpå. 


Ingredienser til pynt
250 g pæne blåbær
ca. 400 g marcipan
Lidt flormelis
1½ dl piskefløde

Start med at skylle blåbærerne godt og lad dem dryppe af i en sigte/dørslag/dine hænder, hvis du har god tid. 

Ælt marcipanen lidt og form den til en aflang stang. Kom lidt flormelis på underlaget og rul stangen flad med en kagerulle. Kom hele tiden lidt flormelis på, så den ikke hænger fast. Hvor store marcipanstykkerne skal være, afhænger af, hvor høj din kage er blevet. Mine blev ca. 4,0 og 4,5 cm høje, så jeg lavede marcipanstykker af henholdsvis 5,0 x 7,0 og 4,3 x 6,0. De skal være lige lidt højere end kagen, så de kan holde lidt sammen på det hele. 

Kom dem rundt om kagen, så de overlapper lidt og bind båndet omkring. 


Tør bærerne af for vand og placér dem i midten af kagen næsten ud til kanten.


Pisk fløden stiv og kom den i en sprøjtepose med en åben stjerneformet tyl i. Dette er selvsagt ikke nødvendigt, det er kun skrevet, så man har muligheden for at lave præcis den kage, der er på billedet. 


Tilbage er bare at fortære kagen, så man kan lave en ny. 



søndag den 9. februar 2014

Sacher Torte

Hvem bedre at få en opskrift på en ikonisk kage fra Wien end fra en italiener? Jeg har således fået denne version af en Sacher Torte fra en fantastisk en af slagsen, og den smager, som den chokoladebombe man forventer, den skal være.


Jeg har et langt og kompliceret forhold til netop denne kage. Har blandt andet boycottet et meget kendt konditori i København på grund af dårlig service med at få den serveret. Har været i Wien to gange og smagt den både på Hotel Sacher og på Demels konditori og må nok indrømme, at jeg synes sidstnævnte var den bedste, selvom de har tabt retten til at kalde den for den originale.

Ingredienser
4 økologiske æg
200 g hvedemel
250 g mørk chokolade (150 g til kagen og 100 g til glasuren)
250 g blødt smør (150 g til kagen og 100 g til glasuren)
150 g sukker
1 tsk bagepulver
4 spsk økologisk skummet mælk
250 g (300 i den oprindelige opskrift) abrikosmarmelade


Smelt 150 g af chokoladen langsomt over vandbad.

Del æggene i blommer og hvider. Pisk æggehviderne stive.Pisk sukker og æggeblommer sammen til det er en lys og luftig masse og tilsæt derefter forsigtigt 150 g af det bløde smør lidt af gangen.

Bland mel og bagepulver og tilsæt skiftevis med den smeltede chokolade. Til sidst tilsættes mælken, hvilket blødgør dejen.Vend forsigtigt de piskede hvider i med en spartel og hæld dejen i en spingform med en diameter på ca. 18 cm.

Bag kagen ved 160 grader (varmluft)  i ca. 25 minutter. Muligvis lidt mere. Tjek i midten af kagen med en hæklepind, om den er gennembagt.

Når kagen er afkølet flækkes den på midten og fyldes med abrikosmarmeladen.


Til glasuren smeltes over vandbad de sidste 100 g chokolade med de 100 g smør, hvorefter det hældes ud over kagen.


torsdag den 6. februar 2014

Lette, lækre madeleinekager

Denne idé blev leveret til mig med opskrift, form, fad og bog af en sød kollega, så det var faktisk en ren foræring til bloggen. Der er tale om de fineste og mest luftige madeleinekager man kan forestille og de kan blive dine blot ved at følge denne opskrift.


Som sagt. Der er virkelig tale om et minimum af arbejde for mig. 


Fyld formene til kanten. Så bliver kagerne lige store på hver sin side af midten.


Efter en let afkøling kan kagerne vende ud af formene og flyttes over på et fad/tallerken/direkte indenbords. 


Dette utroligt fine viskestykke fulgte også med.


Flormelis gør dem ikke dårligere.


Jeg skal ikke påstå at jeg har læst hele denne bog, men jeg læste dog den passage, hvor han skriver om minderne forbundet med madeleinekager i hans barndom: 

No sooner had the warm liquid mixed with the crumbs touched my palate than a shudder ran through me and I stopped, intent upon the extraordinary thing that was happening to me. An exquisite pleasure had invaded my senses, something isolated, detached, with no suggestion of its origin. And at once the vicissitudes of life had become indifferent to me, its disasters innocuous, its brevity illusory – this new sensation having had on me the effect which love has of filling me with a precious essence; or rather this essence was not in me it was me. ... Whence did it come? What did it mean? How could I seize and apprehend it? ... And suddenly the memory revealed itself. The taste was that of the little piece of madeleine which on Sunday mornings at Combray (because on those mornings I did not go out before mass), when I went to say good morning to her in her bedroom, my aunt Léonie used to give me, dipping it first in her own cup of tea or tisane. The sight of the little madeleine had recalled nothing to my mind before I tasted it. And all from my cup of tea.
- Marcel Proust

Det er en fantastisk ting med de minder - og måden hvorpå de bliver fremkaldt.

søndag den 2. februar 2014

Juleboller

Better late than never. Disse boller blev sådan set bagt til 1. søndag i advent - 2013, men de er jo gode hele året rundt, så denne opskrift er ikke forgæves.


Ingredienser
40 g gær
3 dl letmælk
1 tsk kardemomme
1 tsk fint salt
2 spsk sukker
400 g hvedemel
100 g rosiner
50 g tranebær
100 g blødt smør

Pynt
1 æg
mandelflager
perlesukker

Lun mælken, kom den i et dejfad og rør gæren ud heri. Tilsæt rosiner og tranebær. Bland mel, sukker, salt og kardemomme og ælt det godt sammen med mælken.

Til sidst tilsættes smørret i små stykker og æltes ind i dejen. Dejen minder meget om en almindelig fødselsdagsbolledej. 

Dejen skal hæve på et lunt sted med et viskestykke over i ca. 1 time, til den er vokset betydeligt i størrelse. 

Slå herefter dejen ned og form den til boller, der sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. Bollerne pensles med sammenpisket æg og drysses med mandelflagerne og perlesukkeret efter smag og behag. 

Bag bollerne ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 12 minutter. De er færdige, når en hul lyd fremkommer som følge af en let banken på bunden. 


Bollerne smager godt hele året rundt.

lørdag den 1. februar 2014

Citronmåner

Denne kager tager absolut ingen tid. Det er nærmest hurtigere at bage den end at lade være... Og så smager den fantastisk frisk.


Det er en hel videnskab med de der citronmåner. Nogle er for klæge, andre for tørre, nogle er for søde, andre for syrlige. Denne er faktisk helt perfekt. Måske er det fordi den ikke er så høj. 


Ingredienser
150 g blødt saltet smør
150 g sukker
4 økologiske æg
125 g mel
1 tsk bagepulver
revet skal af 1 økologisk citron (2, hvis de er meget små)

Glasur
Saft af 2 citroner
1 spsk vand
flormelis

Kom smør og sukker i en røreskål og pisk det godt sammen. Tilsæt derefter et æg ad gangen. Husk at piske godt ind imellem dem. 

Bland mel og bagepulver sammen og rør det i dejen med en flad spartel eller en grydeske. Vend til sidst citronskallen i og hæld dejen i en springform på ca. 22 cm foret med bagepapir. 

Bag kagen ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter. Tjek med en hæklepind. Kagen skal ud så snart der ikke hænger dej ved, ellers bliver den tør i det. 

Lad kagen køle af i formen.

Når den er afkølet røres glasuren sammen. Jeg har ikke skrevet, hvor meget flormelis der skal bruges, da det afhænger en hel del af hvor store og saftige citronerne er. Men der skal tilsættes flormelis til glasuren er lind og lige slipper en ske. Brug selv samme ske til at hælde glasuren på kagen. 


Del den i to. Frem kommer to citronmåner.