Pages

torsdag den 30. august 2012

Rugbrødsdrys til morgenmaden

Copenhagen cooking er i fuld gang. Har allerede været til kagefestival og på Tour de Tapas. To særdeles udemærkede arrangementer! Det er uden tvivl det bedste ved sommeren i København.
Forrige år var jeg med til et arrangement ude foran Øksnehallen. Kan ikke helt huske hvad temaet var - måske noget med økologi eller nordisk mad. Tror måske det var din baghave der stod bag, så at sige. Det var i hvert fald forholdsvis tidligt en lørdag morgen. Det var ikke specielt varmt, men solen skinnede og de havde dækket op udenfor med hvide duge, fem-armede lysestager og fint porcelæn. Der blev serveret brunch hvor man blandt andet kunne få yoghurt med en fantastisk ristet rugbrødsting noget ovenpå. Det er denne jeg har prøvet at lave her. Den smagte fantastisk og det gør denne her også.


Ingredienser
225 g rugbrød - gerne med kerne og gerne halv-/heltørt
110 g nødder - valnødder/ mandler/ hasselnødder
3 spsk. muscovado sukker
Skør rugbrødet i stykker af ca. 1x1 cm og blend det til drys. Rør sukkeret i. Hak nødderne groft og bland det med rugbrødsblandingen. Bred det hele ud en bageplade med bagepapir på i et jævnt lag og rist blandingen i ovnen ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 15 minutter.
Afkøl og hæld det i en lufttæt beholder.

Det er egentlig sødt nok til at spise alene på yoghurt, men jeg kommer altid god hakket chokolade over.

onsdag den 22. august 2012

Regnvejrspandekager med rabarberkompot

Da jeg vågnede i morges styrtede det ned. Det klarede godt nok op i løbet af dagen, men synes stadig at det retfærdiggjorde regnvejrspandekager.

Regnvejr er noget af det mest hyggelige - specielt hvis man sidder indenfor og kigge ud på det, mens man spiser pandekager. Denne opskrift er nem, hurtig og hverdagsagtig. Man kan spise dem alene, med sukker, citron, marmelade, chokoladesauce, flødeskum, ristede nødder, is, friske bær osv. osv. Idag lavede jeg en rarbarberkompot. De syrlige rarbarber er rigtig gode sammen med pandekagerne.

Pandekager (ca. 10 stk.)
150 g mel
½ tsk. kardemomme
½ vaniljestang
1 spsk. sukker
3 dl mælk
(jeg brugte laktosefri mælk, men ellers ville jeg have brugt en helt almindelig skummetmælk)
2 æg
 
Lidt rapsolie til stegning
 
Rabarberkompot
100 g (frosne) rarbarber
1 spsk. sukker
 
Lidt flormelis til pynt

 
Pandekager: Kom mel i en skål sammen med kardemomme. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en skarp kniv. Mas dem sammen med sukkeret og kom det i melet. Pisk mælken og æggene i. Normalt laver jeg pandekager på slum. Det er første gang jeg har målt ingredienserne i godt og vel 20 år. Laver man pandekagerne på slum tilsætter man først lidt mælk, til man har en tyk dej. Derefter æg og til sidst mere mælk, indtil dejen har en konsistens som fløde.
 
Pandekagerne steges på en meget varm pande. De kan sagtens steges med det samme, men dejen kan også kommes i køleskabet et par timer eller til dagen efter, det bliver den kun bedre af. Står den længe i køleskabet skal den lige røres op og evt. suppleres med lidt mere mælk.

Rarbarberkonpot: Skær rarbarberne i 1-2 cm store stykker og kom dem sammen med sukker i en gryde. Kog det sammen til det har den konsistens du ønsker. Jeg kan godt lide der stadig er lidt frugtstykker i, hvilket tager små 10 minutters tid. Normalt ville jeg komme en halv vaniljestang ved, men glemte det denne her gang.

Servér pandekagerne med kompot i og sigtet flormelis over.

tirsdag den 14. august 2012

Sprød og muchy hindbærkage

Man tænker - kan det lade sig gøre? Sprød og mushy på samme tid, det er jo hele tre ting på én gang....nej vent, det er faktisk kun to, men hvilke to!
Jeg har opskriften fra bogen "Rollinger og roulader" og har bare lavet lidt om hist og her. Synes i øvrigt det er en fantastisk bog, som jeg formoder kun bliver bedre, hvis man har børn. Jeg er vel egentlig ikke målgruppen, men kunne ikke lade en bog være med så gode kageopskrifter, uanset hvor mange sider der så måtte være med idéer til underholdning af børn. Har jo trods alt også en nevø der skal lære at klipe klistre på et tidspunkt.

Ingredienser
1 vaniljestang
1,5 dl æg (ca. 3 stk.)
240 g sukker
100 g mel
50 g hasselnødder
300 g frosne hindbær

Lidt blødt smør til formen
Friske hindbær til pynt
1 dl piskefløde


Smør et tærtefad på ca. 26 cm med smør.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en skarp kniv. Pisk dem med æg og sukker i en skål til det er lyst og luftigt.

Hak nødderne meget fint, så det bliver til nøddemel og bland det sammen med melet. Vend det i æggemassen med en dejskraber.

Hæld 2/3 af dejen i tærtefadet, læg hindbærerne på og slut af med den sidste 1/3 del af dejen.

Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og let gylden.
Pisk fløden til skum og brug en stjernetylle til at sprøjte små toppe på kagen. Skyl hindbærerne godt, tør dem i køkkenrulle og læg dem på.

onsdag den 8. august 2012

Pistaciekage med buttercream icing


Jeg har fundet et fantastisk sted! Faktisk to i en. Jeg kan ikke huske hvad nogen af dem hedder, men de ligger i Torvehallerne, i den hal tættest på Nørreport station. Det ene sted kan man blandt andet købe krydderier og fine tørrede blomster. Det andet sted kan man købe alle mulige nødder, herunder usaltede pistacienødder, som jeg har haft ret svært ved at finde. De sælger også frysetørrede bær, blandt andet brombær, som er brugt på denne kage.

Jeg blev så begejstret over at have fundet pistaciekerner, at til jeg tilbød at bage denne pistaciekage til en maddag - der blev holdt hos nogle andre.
Pistaciekage
185 g smør
3 æg str. M/L
105 g pistaciekerner
165 g sukker
225 g mel
1 tsk. bagepulver
95 g yoghurt

Buttercream icing
125 g usaltet smør
240 g flormelis

Pynt
Frysetørrede brombær

Tag smør, æg og yoghurt ud af køleskabet, så det kan få stuetemperatur.

Hak pistaciekernerne meget fint (jeg anvender en mini hakker).

Pisk smør og sukker sammen til det er luftigt. Tilsæt æggene et af gangen.

Sigt mel og bagepulver sammen og rør det i dejen skiftevis mes nødder og yoghurt.

Kom dejen i en springform på ca. 26 cm, foret med bagepapir, og bag kagen ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 30 min. Den er færdig, når man kan stikke en hæklepind i og ikke få andet ud end netop denne.

Lav buttercream icing ved at piske det bløde smør og flormelis sammen. 

Smør det på kagen og drys de frysetørrede henover.

Det er jeg selvfølgelig ude af stand til, så disse er lagt på enkeltvis. Fuldstændig unødvendigt.


tirsdag den 7. august 2012

Drømmekage for rigtige mænd

Ligestillingsdebatten har medført en del spørgsmål om mænds nye roller i hjemmet, på datingscenen, på jobbet osv. Det har også genåbnet spørgsmålet (som vel aldrig rigtig har været lukket) om, hvad en rigtig mand er. Nogle mænd er åbenbart i tvivl om hvad kvinder gerne vil have, hvilket vel egentlig også er et ret bredt spørgsmål. Jeg vil ikke starte endnu en debat, men bare tilføje, at for mig er en rigtig mand, en der kan spise denne drømmekage og sætte pris på fifty fifty fordelingen mellem kage og snask.


Denne drømmekage blev bagt til en polterabend (med herrer). Den skulle transporteres rundt i hele byen før den skulle konsumeres, så det skulle være en ret robust kage. Det havde selvfølgelig været nemt at bage muffins, men det virkede bare forkert.

Forløbet af bagningen gik ikke helt som planlagt, da jeg løb tør for flere ingredienser undervejs. Som følge heraf er nogle ingredienser til dels erstattet af andre. Det er derfor af ren nødvendighed og ikke for at gøre opskriften kompliceret, at der er så forholdsvis mange ingredienser i en ellers ret enkel kage. Det bliver en ret massiv mængde kage, så der er nok til 20-25 personer eller 10 ekstremt sultne mænd.

Drømmekage
4 æg (lige over 2 dl)
200 g sukker
250 g mel
2 tsk. bagepulver
2 dl mælk (jeg brugte skummetmælk)
50 g saltet smør

Snask
360 g saltet smør
1,5 dl mælk
500 g farin
160 g muscovadosukker
270 g kokosmel
50 g havregryn


Drømmekage
Tag æggene ud af køleskabet så de kan få stuetemperatur.

Varm mælk og smør op til smørret er smeltet og sæt det til side.

Pisk æg og sukker sammen til det er let, lyst og luftigt.

Bland mel og bagepulver sammen i en anden skål og sigt det derefter ned til æggemassen mens der røres.

Tilsæt mælk og smør mens der forsat røres.

Kom dejen i en bradepande på 25 x 35 cm, der er foret med bagepapir. Bag kagen ved 200 grader (ikke varmluft) i 20-25 minutter til den er fast men stadig luftig.

Afkøl kagen.
Snask:
Bland alle ingredienserne i en tykbundet gryde og varm det op til sukkeret er smeltet. Kom massen på den afkølede kage og lad det sætte sig i køleskabet et par timer eller natten over.


lørdag den 4. august 2012

Små mazarintærter med frugt på øverste etage

Min gode kollega og mentor, Michael, havde 40 års jubilæum forleden. Han sagde dagen før, at han ville "gå ned og købe noget kage" så jeg tilbød at bage noget istedet. Ikke at købekage nødvendigvis er dårligt, men helt ærligt - 40 år - så fortjener man vist noget hjemmebag.
Jeg sendte ham en mail med spørgsmål til hvilke ingredienser han kunne lide og han svarede ved at rate dem med stjerner. Resultatet blev, at hindbær og flødeskum var i høj kurs, stærkt efterfulgt af blåbær og vist nok også marcipan - der var en ulv ved den, men tilsyneladende med thumbs up.

Disse mazarintærter er rigtig gode og har fungeret som reservekager i flere tilfælde hvor den oprindelige kage ikke lige blev helt som jeg havde forventet/ håbet/ set for mig. De er fra Markus Grigos "Hjemmebag", en bog der indeholder rigtig mange andre gode sager.

Ingredienser til 8-10 små tærter
100 g marcipan
100 g rørsukker
100 g blødt smør
1 dl æg (ca. to æg str. M)
25 g mel
20 g mandler

Smør og mel til tærteformene

2,5 dl piskefløde
Bær, f.eks. jordbær, hindbær, blåbær og ribs

Start med at smøre formene så de er klar. Mine forme er slip let, men jeg smører dem alligevel med blødt smør og drysser mel over. Husk at banke det overskydende mel af.

Rist mandlerne et par minutter på en varm pande og hak dem derefter ret fint. Rør marcipan og sukker sammen med en grydeske eller brug hænderne - sidstnævnte er nemmest. Tilsæt smør lidt efter lidt. Pisk æggene sammen med en gaffel og kom dem i lidt efter lidt, mens du stadig rører rundt/ ælter. Tilsæt til sidst mel og mandler.

Kom dejen i formene og fyld dem 3/4 op. Bag dem i ca. 15-20 minutter (det kan variere ret meget) ved 175 grader (ikke varmluft). De er færdige, når de er let gyldne og ikke giver efter når man trykker på dem. Afkøl kagerne på hovedet på en bageplade med bagepapir, så de bliver lige på toppen. Jeg har skullet transportere dem jeg har lavet og de slipper formen fint selvom man først tager den af dagen efter. Ellers tages de af, når kagerne er afkølede.


Pisk fløden stiv, kom den i en sprøjtepose med en rund- eller stjernetylle og sprøjt den ud på kagerne.


Pynt med forskellige bær efter smag og behag.

onsdag den 1. august 2012

Hindbærsnitter - med frysetørret hindbær

Min svoger er vild med hindbærsnitter, så det skulle han have da han kom på besøg. Han virkede vældig tilfreds, men fik dog ikke spist så mange som min søsters kæreste. Ham skylder jeg forresten en gulerodskage, men det er en anden historie.

Hindbærsnitter
250 g blødt smør
250 g sukker
500 g hvedemel
3 æg str. M/L

Tænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft)

Rør smør og sukker sammen i en skål. Tilsæt melet lidt efter lidt. Pisk æggene let sammen og saml dejen med dem lidt efter lidt. Kom film over og lad den hvile i køleskabet i en halv times tid.

Tag dejen ud og rul den ud på et meldrysset bord. Eventuelt over flere omgange. Når dejen er 2-3 mm tyk bruges noget rundt (jeg brugte en stålring på 7,5 cm i diameter) som udstikker. Jeg fik 16 cirkler - 8 hindbærsnitter.

Kom cirklerne over på en bageplade med bagepapir og bag dem på midterste rille i ca. 15 minutter. Afkøl dem på bagepapiret på en bagerist.
Marmelade
110 g hindbær - gerne frost
50 g sukker
1 spsk. vand
½ vaniljestang

Kom hindbær, sukker, vand og den halve vaniljestang i en lille gryde. Bring det i kog og lad det simre i ca. et kvarter. Hæld det i en skål og lad det afkøle helt.

Kom marmelade på en afkølet mørdejscirkel er det vel og læg en anden over. Fortsæt på denne måde til du løber tør for cirkler.

Pynt
flormelis
lidt kogt vand
frysetørret hindbær

Rør flormelis og vand sammen til det har en sej og flydende konsistens. Kom det øverst på hindbærsnitterne med en teske og drys de frysetørrede hindbær på med det samme.