Pages

fredag den 30. maj 2014

Sommerkage uden mel

Det gode ved kager er, at man kan bage dem til noget nær alle lejligheder og de fleste sætter pris på lidt sødt. Disse kager blev bagt til en barnedåb hos min gode veninde og var en stor succes. 


Jeg lavede en firdobbelt portion og holdt en af kagerne uden creme. Så kan kagen både spises af glutenallergikere og laktoseintolerante. Jeg fik kagen første gang til en fødselsdag og blev nødt til at bede om opskriften. Mener den stammer fra bagebogen "Kager der smager". 

Ingredienser til bunden
200 g rørsukker
3 økologiske æg str. M/L
200 g mandler

Ingredienser til cremen
1½ dl piskefløde
1 vaniljestang
1½ dl creme fraise 38%
3 spsk flormelis

Ingredienser til fyldet på toppen
Friske bær, jeg brugte jordbær, hindbær, blåbær og brombær, but anything goes
citronmelisse

Først bages bunden. Dette kan gøre dagen før kagen skal serveres. Start med at komme bagepapir i bunden af en springform på ca. 24 cm. Smør siderne på formen med smør eller olie, hvis kagen skal være helt laktosefri. Tænd ovnen på 175 grader (ikke varmluft).

Kom sukker og æg i en skål og pisk dem sammen, til det er en lys og luftig masse. Sukkeret skal være helt opløst, så det ikke knaser, når man smager på det, for det gør man jo. Imens males mandlerne til fint mandelmel. Jeg bruger en minihakker til det. Når æggesnapsen er klar vendes mandelmelet i og dejen hældes i formen med det samme. Bag bunden i ca. 30 minutter og afkøl den i formen på en rist.


Når bunden er afkølet piskes fløden til skum. Flæk vanilje stangen og skrab kornene ud. Tvær dem ud i flormelis for at skille dem ad pisk dem derefter i creme fraisen sammen med resten af flormelissen. Vend til sidst creme fraisen sammen med flødeskummet og kom det på bunden i et jævnt lag.


Skyl bærerene grundigt, tør dem af med køkkenrulle og kom dem på kagen. Slut af med skyllet og tørret citronmelisse.



søndag den 25. maj 2014

Bananlagkage med chokolademousse

Jeg har fået lov til at lave en masse lagkager på det sidste og her er en lidt utraditionel, men stadig virkelig lækker en af slagsen. Det er en lagkage, hvor bundene rent faktisk smager af noget, så fyldet kan være meget simpelt.


Det er en kage, som kan forberedes i god tid og bare stå klar i køleskabet, til den skal serveres. 

Ingredienser til chokolademousse
150 g mørk chokolade - 70%
6 pasteuriserede æggeblommer
50 g sukker
3,75 dl piskefløde

Ingredienser til banankagebunde
3 økologiske æg str. M/L
175 g sukker
100 g smør
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver
2 små bananer eller en meget stor

En håndfuld valnøddekerner + 8 pæne til pynt


Chokolademousse: Smelt chokoladen i en skål over vandbad og sæt skålen til afkøling på køkkenbordet. Pisk æggeblommerne og sukker sammen og pisk derefter i en anden skål fløden til flødeskum. Vend først chokoladen i æggesnapsen og vend derefter dette i flødeskummet. Kom chokolademoussen i en sprøjtepose og kom den i køleskabet, til bundene er klar.

Banankagebunde: Pisk æg og sukker til en lys og luftig masse. Jeg bruger en røremaskine, så jeg kan smelte smørret imens. Jeg bruger mikrobølgeovnen og det skal kun varmes op, til det lige præcis er smeltet. Bland derefter mel og bagepulver sammen og vend det i dejen skiftevis med det smeltede smør. Mos bananen og vend den i dejen, til den er jævnt fordelt. 

Hæld dejen i en springform på ca. 18 cm i diameter, som er foret i bunden med bagepapir. Bages ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 40-50 minutter. 

Tjek med en tynd strikkepind om kagen er færdig og lad den køle af i formen på en bagerist. Når kagen er helt afkølet deles den i tre bunde. Jeg har et utroligt fancy stykke kraftig ståltråd, men en brødkniv kan bestemt også gøre det.

Hak valnødderne sådan lidt til den grove side. 


Samling: Kom en bund i en stålring eller tilbage i springformen foret med husholdningsfilm. Sprøjt et lag chokolademousse på og strø de hakkede valnødder udover. Smør en anden bund med lidt chokolademousse og kom den med chokolademoussen nedad i formen. Gentag herefter processen og læg den sidste bund. Kom kagen på køl i et par timer, så den kan sætte sig. Den kan også stå natten over. 

Når kagen skal pyntes bruges det sidste chokolademousse, der smøres ud over kagen i et jævnt lag. De sidste valnødder kommes på toppen og så er den faktisk klar til servering. Ellers kan den opbevares på køl indtil da. 


Snorlige lækker kage.

søndag den 18. maj 2014

Regnbuelagkage med hvid chokolade, marcipan og jordbær

Når Det Europæiske Melodix Grand Prix afholdes i København, må man som minimum bidrage med en kage. Så for at hylde de store forskelle der trods alt er inden for Europas grænser, kommer her en kage i (næsten) alle regnbuens farver. 


Ingredienser til chokoladecremen
250 g hvid chokolade 
5 dl piskefløde

Ingredienser til bundene
330 g smør
375 g sukker
490 g mel
1,5 tsk bagepulver
3,75 dl mælk
9 æggehvider

Blå, grøn, rød, orange og gul pastafarve

Pynt

jordbær
marcipan
kageflag

Chokoladecremen: Start med chokoladecremen, da den skal køle af før brug. Hak den hvide chokolade fint og kom den i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld den derefter over chokoladen. Lad det stå et par minutter og rør derefter godt rundt, så det bliver blandet helt. Sæt den derefter på køl til den er afkølet (mindst et par timer) og gerne natten over. Når du skal bruge den pisker du den blot op, til du har en creme der er rimelig fast i kødet. 

Bundene: Rør smør luftigt og tilsæt derefter sukker. Pisk til lyst og luftigt. Bland mel og bagepulver og si det i smørblandingen skiftevis med mælk. Start og slut med mel. Rør ved lav hastighed. Pisk æggehviderne ved medium hastighed til de er stive og vend dem forsigtigt i dejen. Del dejen i 5 lige store portioner, som hver især tilføres en pastafarve. Kom hver portion i en springform med en diameter på ca. 18-20 cm, som er foret med bagepapir i bunden og bag dem ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 15-20 minutter. Bundne skal være gennembagte men ikke tørre. 


Samling af kagen: Kagen samles ved at smøre den hvide chokoladecreme mellem alle bundne samt på toppen og rund på siderne. Marcipanen rulles ud og skæres i lige store ønsker. Tykkelsen og størrelsen afhænger af, hvor stor ens kærlighed for marcipan er. Skyl jordbærerne og kom den sirligt på, så de dækker hele kagen. Spid til sidst kagen med alverdens flag. 


Skulle der være jordbær i overskud, spises de blot som de er.

lørdag den 17. maj 2014

Festlagkage med hindbærmousse

Endnu en skøn lagkage. Denne gang har jeg forsøgt mig med lidt forskellige bunde og én slags fyld. Der er sød marengs, syrlige hindbær og alt det i mellem.


Ingredienser til de hvide bunde
125 g blødt smør
125 g sukker
2 økologiske æg str. M/L
125 g økologisk hvedemel
½ tsk bagepulver
2 spsk skummetmælk

Ingredienser til chokoladebunden
1 økologisk æg str. M/L
50 g hvedemel
40 g mørk chokolade
40 g blødt smør
40 g sukker
1/4 tsk bagepulver
1 spsks skummetmælk

Ingredienser til hindbærmousse
150 g frosne hindbær
1 blad husblas
3 dl piskefløde

Pynt
marcipan
friske hindbær

marengs
75 g sukker + 1 spsk
1/4 dl vand
40 g pasteuriserede æggehvider

Hvide Bunde: Pisk smør og sukker til det er lyst og luftigt. Pisk æggene sammen og tilsæt dem lidt efter lidt under konstant kraftig piskning. Sigt mel og bagepulver sammen og vend det forsigtigt i dejen. Tilsæt til sidst mælken og vend den i. Hæld dejen i en springform på ca. 20 cm i diameter, som er foret med bagepapir i bunden. Bages ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter. Tjek med en tynd strikkepind, om den er færdig. Afkøles i formen og skæres derefter til 2 bunde. Skær toppen af, så bundene bliver helt jævne. 

Chokoladebund: Smelt chokoladen langsomt over vandbad. Del ægget i blommer og hvider. Pisk æggehviden stiv.Pisk sukker og æggeblomme sammen til det er lyst og luftigt og tilsæt derefter forsigtigt det bløde smør.Bland mel og bagepulver og tilsæt skiftevis med den smeltede chokolade. Til sidst tilsættes mælken, hvilket blødgør dejen.Vend forsigtigt den piskede hvide i med en spartel og hæld dejen i en springform med en diameter på ca. 18 cm. Bag bunden ved 160 grader (varmluft)  i ca. 20 minutter. 

Hindbærmousse: Læg husblas i en skål med rigeligt vand i ca. 10 minutter. Kog bærerene op og mos dem derefter til ukendelighed. Lad massen køle lidt af i gryden. Vrid vandet af husblassen og rør det i hindbærmassen, til det er smeltet. Pisk fløden stiv og vend hindbærerne i. 

Samling af kagen: Læg den chokoladebunden på et fad og kom et lag hindbærmousse på. Læg derefter en hvid lagkagebund på og derpå endnu et lag hindbærmousse. Dette toppes af med den sidste hvide lagkagebund og resten af hindbærmoussen som smøres på toppen og hele vejen langs siderne. Kom kagen på køl, mens pynten forberedes. 



Marengs: Hæld sukker og vand i en gryde og kog det op til 115 grader uden at røre i det. Sukkeret skal været helt smeltet. Pisk æggehviderne stive og drys den ene spiseske sukker i. Pisk derefter sukkervandet fra gryden i æggehviderne i en tynd stråle og fortsæt med at piske, til skålen har stuetemperatur og marengsen er blevet fast i det. Når man tager piskeriset op skal marengsen hænge ved uden at dryppe. 

Rul marcipanen ud i enten en lang strimmel eller flere små. Jeg har ikke bordplads nok til at rulle marcipanen ud i et, så jeg laver altid flere små. Kom marcipanen rundt om kagen og pres toppen af kanten sammen med to gafler for at få lidt mønster. 


Skyl de friske hindbær grundigt og nænsomt og tør hver enkelt af med køkkenrulle. Placer dem rund omkring på kagen. Kom marengsen i en sprøjtepose med en rund tylle og sprøjt den på kagen i små toppe. 


Kagen smager udemærket sammen med lidt rosé champagne.


fredag den 16. maj 2014

Lagkage med hvid chokoladecreme og rabarber

Når man bliver 3 år, skal man have en rigtig fødselsdagslagkage. Her er et bud på en med rabarber fra fødselarens egen have.


Kagen kan med fordel samles dagen før og både rabarberkompotten og chokoladecremen kan forberedes to dage før. 

Ingredienser til bundene
125 g blødt smør
125 g sukker
2 økologiske æg
125 g økologisk hvedemel
½ tsk bagepulver
2 spsk skummetmælk

Ingredienser til rabarberkompot
225 g rabarberstilke
4 spsk sukker

Ingredienser til hvid chokoladecreme
200 g hvid chokolade
4 dl piskefløde
½ vaniljestang (af den fuldfede slags)

Pynt
Fondant
lidt piskefløde
flormelis
pastafarve

Bunde: Pisk smør og sukker til det er lyst og luftigt. Pisk æggene sammen og tilsæt dem lidt efter lidt under konstant kraftig piskning. Sigt mel og bagepulver sammen og vend det forsigtigt i dejen. Tilsæt til sidst mælken og vend den i. Hæld dejen i en springform på ca. 20 cm i diameter, som er foret med bagepapir i bunden. Bages ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter. Tjek med en tynd strikkepind, om den er færdig. Afkøles i formen og skæres derefter til 3 bunde. Skær eventuel toppen af, så bundene bliver jævne. 

Rabarberkompot: Rens rabarberne og skær dem i meget små tern. Kog dem op sammen med sukkeret i små 10 minutter og lad kompotten køle af, før den kommes på køl.

Chokoladecreme: Hak chokoladen til den er helt findelt og kom den i en skål man kan piske i. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom dem og selve vaniljestangen i en gryde sammen med fløden. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld den derefter over den hakkede chokolade. Lad den stå et par minutter og rør derefter chokoladen og fløden godt sammen. Sæt den på køl til den er helt afkølet, gerne natten over, før den piskes op til en creme. 


Når bundene, kompotten og chokoladecremen er klar til brug, samles lagkagen. Læg den første bund på et fad. Kom først kompot på og derefter chokoladecreme. Dette gentages på den anden bund. 


Læg til sidst den sidste bund på og smør den resterende chokoladecreme på toppen og på siderne. 


Kagen kan serveres som den er eller pyntes. Min var pyntet med hvid fondant, som var tyndt udrullet samt et flerfavet tog - også i fondant. Jeg kom lidt flødeskum rundt i kanten med en sprøjtepose og en rund tylle. 


Teksten var skrevet med glasur bestående af flormelis, vand og pastafarve. Jeg brugte et kræmmerhus af bagepapir til at skrive med. 


Skal opbevares på køl indtil servering.


Kagen kan spises med kagegaffel, gaffel, spiseske, teske eller - med de bare næver.

tirsdag den 13. maj 2014

Yoghurtis med brombær og skumfiduser

Jeg har fra verdens bedste og mest betænksomme kollega fået denne utroligt smukke isdåse. Jeg påtænker at anvende den mange gange, men det første der får lov at bo i den er denne brombæris.


Ingredienser
200 g brombær (jeg brugte frosne)
2 spsk ahornsirup
150 g miniskumfiduser (eller de store klippet i mindre stykker)
500 g græsk yoghurt 10%


Varm brombærerne op i en gryde, til de bliver bløde igen. Tilsæt ahornsirup og blend dem derefter med en stavblender.

Rør det sammen med yoghurten og tilsæt skumfiduserne.

Hæld isen i en beholder og kom den i fryseren. Rør i den hver 20 minut cirka, så du undgår at den krystalliserer som min. 



søndag den 11. maj 2014

Lagkage med creme, blåbær, jordbær og brændte mandler

Dette er en lagkage baseret på de rester jeg lige havde i køleskabet. Man kan erstatte bærerne af andre og cremen med ren flødeskum. Undlade de brændte, tilføje makroner osv. 


Ingredienser
0,75 dl rørsukker
0,75 dl mandler

3,5 dl piskefløde
2 dl vaniljecreme (kan erstattes af fløde)
5 dl blåbær
3 lagkagebunde
1 bakke jordbær 

Start med at lave de brændte mandler. Kom sukker på en pande og smelt det til karamel. Kom herefter mandlerne på og rør rundt til de alle er dækket. Hæld herefter massen over på et stykke bagepapir for at køle af. 


Pisk fløden til flødeskum og vend cremen heri. Sæt det herefter på køl, til det skal bruges. Opskrift på vaniljecreme kan findes her: www.snackaround.dk.


Skyl blåbærerne godt og blend dem herefter med en stavblender. Smør dem på alle tre lagkagebunde. Jeg bager som regel selv mine lagkagebunde, men købte kan også sagtens bruges. Bare ikke billigste papagtige udgaver af dem. Opskrift på lagkagebunde kan findes her: www.snackaround.dk.


Fordel herefter flødeskumscremen på de tre bunde med en ske eller en dejskraber.  


Skyl jordbærerne og skær dem i kvarte eller mindre stykker. Fordel dem på en lagkagebund af gangen og saml herefter kagen.  


Hak de brændte mandler og kom dem på lagkagen.