Pages

onsdag den 13. november 2013

De bedste brombærmuffins

Disse brombærmuffins blev solgt til mig som "de bedste brombærmufins" - eller var det ultimative? Uanset hvad, er der tale om virkelig gode muffins. Disse brombær er plukket dels ved en af Silkeborg søerne og dels i min venindes have. Hun har en brombærbusk uden torne, hvilket jeg var utrolig imponeret af.


Ingredienser til 12 stk.
4 økologiske æg str. M/L
250 g sukker
240 g økologisk mel
1 tsk bagepulver
150 g smeltet smør
175 g marcipan
160 g brombær + 36 stk.

  • Pisk æg og sukker til en lys og luftig masse. 
  • Si mel og bagepulver sammen og vend de i skiftevis med det smeltede afkølede smør. 
  • Riv marcipanen groft og vend den i. 
  • Tag halvdelen af dejen fra og vend de 160 g brombær i. 
  • Tag 12 muffinsforme og kom den lyse dej i. Sæt derefter tre brombær i hver og hæld den  farvede dej over. De bliver fyldt næsten til randen.
  • Bag dem ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 25 min.

Jeg bruger altid en fast form. Så kan man nøjes med at anvende en enkelt papirform pr. muffin.


søndag den 10. november 2013

Hybenmarmelade med æbler og ingefær

Jeg har tilbragt mange dejlige sommerdage i min mands families sommerhus på sydfyn. Det slog mig pludselig i år, lige før det var for sent, at der er hyben på grunden. Der står simpelthen den mest fantastiske kæmpestore hybenbusk. Det er jo egentlig en invasiv art, der spreder sig som ukrudt, men det er en særdeles velsmagende en af slagsen. 


Denne marmelade indeholder hyben, æbler og ingefær. Det gode ved at lave marmeladen selv er, at man helt selv kan bestemme smagen. Man kan justere den med mere hyben, mere ingefær, mere syrlige æbler osv. efter smag, behag og forrådskammer. 


Hyben bliver løbende modne hen over sommeren, dog mest mod slutningen. Pluk dem løbende eller når der er mange på en gang. De kan med fordel fryses, når de er renset og bruges lidt af gangen. 


Ingredienser til 2-4 glas alt efter størrelse
730 g hyben
300 g æble uden skræl
15 g revet ingefær
2 dl vand
2 dl sukker


Start med at skylle hyben grundingt. Rens dem derefter ved at skære top og bund af, skære dem midt over og fjern al indmaden. Det tager tid, men det er det hele værd. 


Skyld dem igen og kom dem i en gryde. Skræl derefter æblerne (dette er ikke nødvendigt), fjern kernehuset og skær dem i grove stykker. Tilsæt dem til gryden sammen med fintrevet ingefær, sukker og vand. 


Kog marmeladen op og skru derefter ned for varmen, så marmeladen kan småsimre en times tid. Rør i den fra tid til anden. Tag gryden af varmen, når den har den ønskede konsistens. Medmindre man er glad for en god rustik marmelade, kan man anvende en stavblender til at opnå en mere smooth tekstur. 

Tilsæt evt. en halv teskefuld atamon for at forlænge holdbarheden.

Skold dine glas og låg i kogende vand tilsat atamon og sæt dem på et rent viskestykke. Kom den varme marmelade på glassene, skru låget på, vend dem hurtigt engang på hovedet og sæt dem til afkøling på køkkenbordet. 


Det er en marmelade som er lidt krydret og ikke for sød. Derfor er den god til både pandekager og boller. Jeg skal ikke kunne afvise, at den også ville være nice som bindeled mellem et par kagebunde - måske blandet op med lidt flødeskum.


Er klar til næste år!


tirsdag den 5. november 2013

Lækre småkager med kokos og havregryn

Hvad end du har brug for værtindekager, morgenmadskager, koncentrationskager eller kontorkager er disse svaret. De er sprøde, lidt chewy, luftige og lækre. 


Ingredienser til nærmestuendelig mange småkager
150 g smør
100 g kokosmel
100 g havregryn
1 tsk bagepulver
2 økologiske æg str. M/L
250 g sukker

  • Start med at smelte smørret i en gryde. 
  • Bland herefter kokosmel, havregryn og bagepulver i en skål og rør smørret i. 
  • Imens piskes æg og sukker på en røremaskine eller med en elpisker til det er lyst og luftigt. 
  • Vend de to blandinger sammen og brug to teskeer til at sætte dejen på bageplader beklædt med bagepapir i klatter på størrelse med en femmer og ca. ½ cm høje. Der skal være rigeligt med mellemrum dem, da de flyder meget ud.

Bag småkagerne ved 180 grader på næstøverste rille i ca. 6-8 minutter alt efter størrelse. Der er meget kort tid mellem succes og skændsel.


Lad dem køle af på en rist, måske lidt i lag. Hvis de mister deres sprødhed kan de "tørres" lidt i ovnen ved 100 grader (ikke varmluft) i 5-10 min.

søndag den 3. november 2013

Tiramisù

Jeg har været så ufattelig heldig i Grækenland at møde en fantastisk sød italiener, Davide Deiana. Han har forsynet mig med hele to opskrifter, den ene kommer her og er en opskrift på en klassisk Tiramisù. Den smager aldeles fremragende - let, cremet og elegant.


Ingredienser til ladyfingers
3 økologiske æggeblommer
3 økologiske æggehvider
60 g sukker
65 g økologisk mel

Pisk æggeblommerne med 10 g af sukkeret til en luftig æggesnaps. Når man skraber bunden med piskeriset, skal det helst ikke knase. 

Pisk resten af sukkeret (50 g) med æggehviderne til piskeriset danner toppe der bliver, der hvor de blev efterladt. 

Vend nu forsigtigt de to sammen med en dejskraber, mens melet sis i. 

Tag en bageplade beklædt med bagepapir og hæld dejen ud på den. Glat den ud til en firkant med en dejskaber til den har en tykkelse på ca. 1 cm. Man kan også lave de klassisk formede "lady fingers", men det her er helt ærligt bare lettere .

Den bages midt i ovnen ved 180 grader (ikke varmluft) i 15 minutter til den er gylden. Lad den køle af og skær den derefter i 3 stykker, som passer til en rugbrødsform.



Ingredienser til Tiramisù cream
3 æggeblommer
7 spsk sukker
250 g Mascapone
3 æggehvider 
(jeg anvendte pasteuriserede æg, men det gør ikke noget for smagen)

Pisk æggeblommerne med sukkeret på samme måde som før. Tilsæt derefter Mascapone lidt af gangen og pisk ind imellem, til det bliver en ensartet masse. 

Pisk samtidigt æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i æggesnapsen. 

Ingredienser øvrigt
espresso kaffe
Marsala
god kakao


I en dyb tallerken blandes espresso kaffen med Marsala. Jeg anvendte min mands dyre espressomaskine, men mindre kan gøre det. Hvor meget Marsala der skal i er en smagssag. Jeg brugte ca. en halv deciliter, men næste gang kommer jeg nok mere i.

Dyp nu bundene i væsken. Det skal gå ret hurtigt, da de skal suge væsken, men ikke være fuldstændig gennemblødte og dryppende. 

Læg skiftevis en bund og et lag Tiramisù cream til toppen er nået. Sæt den på køl i nogle timer - gerne natten over, til den har sat sig. Før servering sis der kakao på toppen og det skal seriøst være den bedste kakao man overhovedet kan opdrive, fordi den skal spises som den er, så at sige. 


+
=
Bliss