Pages

fredag den 21. december 2012

Brunkager

Her kommer de perfekte postkasse julesmåkager. De er sprøde, robuste og tynde. Der kan være en 3 stk. i højden pr. postkassepakke. 


Jeg har fået opskriften fra en veninde, som har fået den fra en fra hendes mødregruppe. Tidligere har jeg haft flere ingredienser i mine brunkager, men de her smager virkelig godt og dejen er nem at arbejde med. So, if it ain't broke, don't fix it. 

Ingredienser til ca. 4 plader
250 g smør
250 g farin
150 g sirup
50 g mandler
2 spsk. stødt kanel
2 tsk. stødt nelliker
1 tsk. kardemomme
1½ tsk. potaske
1 spsk. vand
500 g hvedemel


Smelt smør, farin og sirup i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen og lad massen afkøle til den er lunken. Hak mandlerne groft og rør dem i sammen med kanel, nellike og kardemomme.

Rør potaske ud i vandet og rør det i dejen. Tilsæt til sidst melet og rør til det hele er godt blandet. Ælt dejen på bordet, evt. på lidt mel, og form den til ca. 4 ruller der er ca. 4 cm i diameter. Læg rullerne på køl til de skal bruges, minimum en time og maksimum 1 måned. Vil tro man også sagtens kan fryse dem. 


Tag rullerne ud af køleskabet. Lad dem ligge et kvarters tid og skær dem derefter i tynde skiver. Læg dem på bageplader med bagepapir på og bag dem ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 7-8 min.

Jeg fordelte disse små pakker i postkasserne i min opgang. De er pakket ind i køkkenrulle, bagepapir og julegavebånd.

torsdag den 20. december 2012

Honningkage tilsat appelsinsmørcreme og chokolade

Hvor mange gange skal man gentage noget før det bliver en tradition? Nu har jeg bagt denne honningkage 2 år i træk og jeg har tænkt mig at fortsætte med det - for evigt. Det er vel godt nok. Jeg julebager hvert år med en ven og i år bagte han selve kagen, mens jeg lavede fyldet og samlede kagen.
Det er Brd. Prices opskrift. Fyldet blev dog lidt anderledes end deres i år, da jeg ikke helt havde, det der skulle til. Det blev nu dejligt velsmagende alligevel. Vi laver som regel honningkagen om lørdagen og fyldet om søndagen, hvor den samles.

Ingredienser til honningkagen
500 g fast honning
125 g sukker
1 dl fløde
2 spsk. skyr (der står yoghurt i den oprindelige opskrift)
3  økologiske æg str. M/L
skal af 1 økologisk appelsin
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
500 g hvedemel
2 tsk. hortetaksalt

Ingredienser til appelsinfyldet
300 g smør
ca. 250 g flormelis
saft af en økologisk appelsin
2 pasteuriserede æggeblommer
3 spsk. Grand Marnier

Derudover ca. 200 g  fremragende chokolade

Smelt honning og sukker i en gryde og afkøl det. Tilsæt derefter fløde, skyr, revet appelsinskal, kanel og ingefær. Pisk æggene let sammen i en skål og tilsæt dem lidt af gangen, mens der røres. Bland mel og hjortetaksalt sammen og kom det ned i massen, mens der røres.

Kom dejen i en bradepande på ca. 25x35 cm beklædt med bagepapir og bag kagen ved 170 grader (ikke varmluft) i ca. en time. 
Næste dag kommes ingredienserne til fyldet i en skål og piskes sammen. Udstik kagen med forme eller skær den i mindre stykker med en kniv. Skær den igennem to gange og smør fyldet på i to lag med en smørkniv. Hvis du ikke har en smørkniv kan du ligeså godt opgive projektet. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre uden. Derefter lægges lagene sammen.

Hvis der er tid til det, så pak kagerne ind i husholdningsfilm og læg dem på køl. Er stykkerne store nok, kan man  dog sagtens spise dem med det samme. Smelt da chokoladen og smør den på toppen af honningkagerne. Servér kagen med det samme eller sæt den på køl.


 God jul, det bliver.

søndag den 9. december 2012

Fedtebrød

Søren Ryge har vist betegnet dem som verdens nemmeste småkager eller noget i den stil, og der er ikke meget galt (dette er dog ikke hans opskrift). Det eneste man skal være opmærksom på er, at mens man laver dem, skal man ikke foretage sig så forfærdelig meget andet. Jeg har først for nyligt stiftet bekendskab med fedtebrød, men jeg må sige, at det er et særdeles behageligt bekendskab. 


Ingredienser til ca. 7 stænger
250 g mel
½ tsk. hjortetaksalt 
150 g kokosmel
150 g sukker
250 g koldt smør

Glasur
450 g flormelis
7 spsk rom eller cognac
6 spsk vand

Kom mel, hjortetaksalt, kokosmel og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og tilføj det. Ingredienserne blandes sammen med fingrene, til man har en ensartet masse. Denne rulles til stænger med en diameter på ca. 2 cm og fordeles på to bageplader beklædt med bagepapir. Der skal være god plads mellem stængerne, da de flyder meget ud under bagningen.


Kom lidt mel på en kagerulle og brug den til at rulle stængerne flade. De skal ende med at have en tykkelse på ca. 0,5 cm. Bag stængerne i en forvarmet ovn ved 200 grader (ikke varmluft) i 10-12 minutter. De skal ikke have synderligt meget farve. 


Mens de er i ovnen røres glasuren sammen af flormelis, spriritus og vand. Næste gang vil jeg nok bruge lidt mere spiritus i forhold til vand. Kom glasuren på de varme stænger og skær dem med det samme i mindre stykker med en brødkniv. 


Serveres med hygge.

fredag den 7. december 2012

Julecookies

Dette er ikke egentlige julesmåkager, men de så smager lidt af jul og er helt utrolig lækre. Hvis man har de rette redskaber tager de ingen tid at lave. Det er faktisk hurtigere at lave dem end at lade være.

Jeg har fået opskriften fra en kollega som havde bagt dem. Efter at have spist en 6-7 stykker blev jeg nødt til at bede om opskriften, så jeg kan bage dem over and over and over again. Opskriften stammer fra kogebogen Suveræne succeser og jeg har lave meget lidt om i ingredienserne, men en del i fremgangsmåden.
 
Ingredienser til ca. 3 bagplader cookes
450 g hasselnødder
2 æg str. M/L
150 g sukker
1 tsk. stødt kanel
1/4 tsk. stødt allehånde
1/4 tsk. stødt nellike
200 g suværen mørk chokolade, ca. 70 %
 


Start med at riste hasselnødderne i ovnen. Jeg ristede dem ved 100 grader i 10 minutter, hvorefter jeg skruede op til 175 grader og gav dem 5 minutter mere. Jeg vil nok anbefale at man man starter på 175 grader og giver dem 10 minutters tid. Husk at holde øje med dem.



Derefter gnides skallerne af med fingrene eller et viskestykke. Sidstnævnte går hurtigst. Hak de fleste af nødderne halv groft i en minihakker, og resten lidt grovere med en kniv. Man kan sagtens hakke det hele med en kniv, men det tager bare så utrolig lang tid.
 
 
Pisk derefter ægget og sukkeret til det er hvidt, let og luftigt. Sidstnævnte er vel egentlig lidt svært at opnå uden en vis lethed. Rør krydderierne og nødderne i til det er godt blandet. Jeg bagte disse hos mine svigerforældre, der kun havde hele nelliker. De blev dog stødt i en morter til pulver af dem. Jeg var virkelig meget imponeret.
 
 
Kom til sidst bagepapir på tre bageplader. Brug to spiseskeer til at forme runde ish klumper, sådan cirka 16-20 stykker på hver og bag dem ved 160 grader (varmluft) i ca. 12-15 minutter. Afkøl dem og smelt imens chokoladen i et vandbad eller i mikrobølgeovnen (ikke mikroovnen). Når de er afkølet kommes chokoladen på bundene med en teske og de lægges til afkøling. Processen kan speedes op ved at komme dem i køleskabet.